etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Töölöntorinkatu 11. Tykistönkatu 8.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/463/6/1
Katuosoite:
Töölöntorinkatu 11. Tykistönkatu 8.
Suunnittelun aloitus:
1935
Pääsuunnittelija:
Helge Lundström
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti on yhteinen A- ja B-porrashuoneille, jotka ovat toistensa peilikuvat, mutta muutoin keskenään samanlaiset. Sisäänkäyntisyvennyksen pielet ja kehys on päällystetty mustalla kiiltävällä graniitilla. Kehys on porrastettu ja se ulkonee hieman julkisivupinnasta. Ulko-ovi ja lasiseinät sen molemmin puolin ovat teräsrakenteiset ja ne on uusittu (lasit ovat lämpölasia). Ovet on jaettu vaakasuuntaan leveillä listoilla, joiden väliin on kiinnitetty neliöputkesta taivutettuja koristeita. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan T-muotoiseen muotoiseen tilavaan ja näyttävään eteishalliin, jonka perällä on suihkulähde. Eteisessä noustaan muutama askelma suihkulähdetasanteelle, josta noustaan edelleen pari askelmaa vasemmalle kohti B-porrasta ja vastaavasti oikealle kohti A-porrasta. Porras on kaksivartinen viistetty U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotason kohdalla on lasiseinällä erotettu huoltovälikkö, joka johtaa parvekkeelle. Huoltovälikössä on oma hissi eikä siitä ole suora yhteyttä porrashuoneeseen, vaan sinne kulku on vain suoran huoneistoista. Kerrostasanne ulottuu molemmilla puolilla portaan ohi. Kerrostasanteen ja portaan liitoksessa on kovera profilointi.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin sivuseinät ovat kiiltävät ja kerman väriset. Hallin peräseinä on päällystetty ruskean ja beigen sävyisellä rosopintaisella keraamisella laatalla. Seinä porrastuu alaspäin penkiksi ja kaarevamuotoiseksi suihkulähdealtaaksi. Keskellä seinää on vaaleammalla laatalla ja mosaiikilla päällystetty kaareva nissi, jossa on alastonta naishahmoa esittävä suihkulähdeveistos. Vesiallas ja veistosta kantava pyöreä jalusta on päällystetty ruskealla mosaiikilla. Porrashuoneeseen johtavalla T:n sakaralla on patterisyvennys, jonka suojana on lattateräksestä koottu koristekehys. Porrashuoneen seinät ovat porrassyöksyn puolella valkoiset ja kerrostasanteilla värilliset: aprikoosin väriset 1-2 krs, vihreät 3-4 krs, keltaiset 5 krs, siniset 6 krs ja aprikoosin väriset jälleen 7-8 krs. Eteishallin katto on sininen ja siinä on reunoilla monivärinen porrastuva kehys. Porrashuoneisiin johtavan T:n sakaran kohdalla katto on kerman värinen. Porrastasanteiden kattopinnat ovat valkoiset. Eteisen lattiassa ja portailla on päällysteenä uusi keraaminen laatta (vaaleanpunainen ja sininen). Suihkulähdetasanteen lattia on kauttaaltaan päällystetty pienillä mosaiikkilaatoilla: keskialue kellertävä, reunoilla koristekehys, jossa useaa väriä. Portaan askelmat ovat tummanharmaata mosaiikkibetonia, lepotasanteilla on musta muovilaatta ja kerrostasanteilla musta muovilaattakehys, jonka keskellä rusehtava muovilaattakenttä. Kaidetta ei ole, vaan puinen käsijohde kiertää seinällä. Eteishallissa on kaunis kromattu käsijohde. Hissi on alkuperäinen m Graham Brothers ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun sivuseinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Tasanteilla kuilun etuseinämä on ruutuihin jaettu teräslasiseinä. Hissikorin seinät ovat ruostumatonta terästä, korkeat ja kapeat ikkunat sekä peilit on kehystetty kromatuin listoin. Palvelusväen välikössä on alkuperäinen huoltohissi, joka on myös Graham & Brothers. Huoltohissin ovi on rakenteeltaan peiliovi. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset huolitellut mahonkipintaiset laakaovet, joiden pintaa jäsentävät vaaleammat vaakalistat. Huoltovälikön ja porrashuoneen välinen vaakasuuntaisesti jaettu lasiseinä on myös alkuperäinen ja siinä on struktuurilasit. Vanhat valurautaiset jaepatterit ovat säilyneet. Eteishallissa lisäksi uudet kookkaat levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on hyvin säilynyt ja sen eteistila on poikkeuksellisen näyttävä pienistä muutoksista huolimatta (ulko-ovi sekä porrashuoneisiin eteisestä johtavat ovet on uusittu, lattiapinta uusittu). Kerrostasanteilla päällysteenä nykyisin muovilaatta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+