etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Pohjoinen Hesperiankatu 9  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/463/9/1
Katuosoite:
Pohjoinen Hesperiankatu 9
Suunnittelun aloitus:
1931
Pääsuunnittelija:
Kaarlo Borg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys on viistoseinäinen ja kehystetty harmailla graniittilevyillä. Katto on rapattu ja maalattu harmaaksi, katon keskellä on maalattu vaaleanharmaa ympyrä. Ulko-ovi on alkuperäinen vaakasuuntaan jaettu tammipuinen lasipariovi. Syvennyksen sivuseinillä on ovet liikehuoneistoihin. Ulko-ovesta tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jonka päässä vasemmalla puolella noustaan muutama askelma kapeammassa välikössä kohti porrashuonetta. Eteisen katossa on komea Bruno Tuukkasen tekemä kattomaalaus. Porras on kaksivartinen suora porras, jossa lepotason puolella viistopielinen parvekeovi ja -ikkuna. Ylimmän kerroksen kerrostasanteessa on parvekemainen uloke.
Rakenteet:
Palkit kantavat kerrostasoja.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ovat kiiltävät ja valkoiset. Eteisen katossa on näyttävä kattomaalaus, jossa mytologisia aiheita kuten purjelaiva, torni, delfiini, kala, rapu, ankkuri, merenneito ja ihmisfiguureja. Eteishallin lattia on päällystetty harmaalla muovilaatalla. Kerrostasanteet ovat alkuperäistä keraamista laattaa, jossa kolmella eri sävyisellä laatalla toteutettu raitoja (valkoinen, harmaa ja valkoharmaa meleeraus). Askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kaide on neliöteräksistä koostuva pinnakaide, jossa puinen käsijohde. Pinnojen väli on vuoroin kapea, vuoroin leveämpi. Hissi sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissi on alkuperäinen m/ Kone. Hissikuilun etuseinämä ja ovi on ruutuihin jaettu teräsrakenteinen verkkoseinä, jonka yläpuolella on erikoisuutena verkkopäällysteinen pyöreä aukko. Hissikorin sisustus on tummaksi petsattua puuta (loimukoivua?). Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset tammipuiset, urareunaiset laakaovet. Näkyvä karmin osa on petsattu punertavaksi. Postiluukut ovat seinissä oven vieressä. Parvekkeelle johtava ruutujakoinen lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt komea funkis-porrashuone, jonka eteisessä on poikkeuksellisen upea kattomaalaus. Eteisen lattiassa uusi muovilaattapäällyste.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+