etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Pohjoinen Hesperiankatu 11  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/463/11/1
Katuosoite:
Pohjoinen Hesperiankatu 11
Suunnittelun aloitus:
1931
Pääsuunnittelija:
Kaarlo Borg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys on viistoseinäinen ja kehystetty harmailla graniittilevyillä. Katto on rapattu ja maalattu harmaaksi, katon keskellä on maalattu vaaleanharmaa ympyrä. Ulko-ovi on alkuperäinen vaakasuuntaan jaettu tammipuinen lasipariovi. Syvennyksen sivuseinillä on ovet liikehuoneistoihin. Ulko-ovesta tullaan suorakaiteen muotoiseen kaksiosaiseen eteishalliin, jonka päässä oikealla puolella noustaan muutama askelma kapeammassa välikössä kohti porrashuonetta. Eteisen katossa on komea Bruno Tuukkasen tekemä kattomaalaus. Porras on kaksivartinen suora porras, jossa lepotason puolella viistopielinen parvekeovi ja -ikkuna.
Rakenteet:
Palkit kantavat kerrostasoja.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ovat pintakangastetut ja valkoiset. Seinällä on esiin otto, jossa näkyy alkuperäinen kivimukailtu seinäpinta. Eteisen etuosan katossa on näyttävä kattomaalaus, jossa mytologisia aiheita kuten metsästäviä ihmisfiguureja ratsailla, jousimies ja leijona yms. Eteishallin jälkimmäisen osan katto on maalattu siniharmaaksi. Ylimmän kerroksen katto on maalattu harmaaksi, katon reunalla kiertää profiloitu kattolista. Eteishallin lattia on päällystetty terrakotan värisellä keraamisella laatalla, joka lienee alkuperäinen. Kerrostasanteet ovat alkuperäistä keraamista laattaa, jossa on kolmella eri sävyisellä laatalla toteutettu raitoja (valkoinen, harmaa ja valkoharmaa meleeraus). Askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kaide on neliöteräksistä koostuva pinnakaide, jossa puinen käsijohde. Pinnojen väli on vuoroin kapea, vuoroin leveämpi. Ylimmällä tasanteella pinnojen eteen on pingotettu valkoinen purjekangas, kun leveämpi pinnaväli ei täytä nykynormeja. Hissi sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissi on alkuperäinen m/ Kone. Hissikuilun etuseinämä ja ovi on ruutuihin jaettu teräsrakenteinen verkkoseinä, jonka yläpuolella on verkkopäällysteinen pyöreä aukko. Hissikorin sisustus on tummaksi petsattua puuta (loimukoivua?). Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset tammipuiset, urareunaiset laakaovet. Näkyvä karmin osa on petsattu punaruskeaksi. Postiluukut ovat seinissä oven vieressä. Parvekkeelle johtava ruutujakoinen lasiseinä ovineen on alkuperäinen. Kartion malliset vanhat opaalilasiset valaisimet ja valurautaiset jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt komea funkis-porrashuone, jonka eteisessä on poikkeuksellisen upea kattomaalaus. Muut seinä- ja kattopinnat eivät ole alkuperäisasussaan, mutta porrashuoneessa on runsaasti esiin ottoja, joissa on selvitetty alkuperäistä väritystä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+