etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Sandelsinkatu 6. Runeberginkatu 53.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/470/53/1
Katuosoite:
Sandelsinkatu 6. Runeberginkatu 53.
Suunnittelun aloitus:
1936
Pääsuunnittelija:
Helge Lundström
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys Runeberginkadulla on kehystetty harmailla graniittilevyillä. Ulko-ovi on alkuperäinen vaakasuuntaan jaettu lasiovi, jonka sivuilla ja yllä on samaa jakoa jatkavat lasipielet. Lasilistat ovat kromatut. Vedin on vaakasuuntainen kromattu putki. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan kapeamman porrasvälikön kautta varsinaiseen porrashuoneeseen. Porras on kaksivartinen U-porras, jonka pihan puoleiset sivut ovat viistotut. Kiilamaisen lepotason yhteydessä on lasiseinällä ja -ovilla erotettu välikkö, joka johtaa parvekkeelle. Kerrostasanteet ulottuvat molemmista päistä portaan ohi. Kerrostasanteen ja portaan rajalla on kovera profilointi.
Rakenteet:
Palkit kantavat kerrostasoja.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin sivuseinät ovat kiiltävät ja beigen väriset. Porrasvälikön seinät työntyvät eteishallin puolelle muodostaen välikön reunoja kehystävät pyöreät pilasterit. Välikön seinien alaosa on mustaa kiveä, yläosa on maalattu kiiltävän vaaleanturkoosiksi. Turkoosin osuuden alaosassa on koristeena neljä vaakasuuntaista kromattua lattaterästä, jotka kiertyvät myös eteishallin puolelle. Eteisen seinällä on patterisyvennykset, joiden edessä on seinän sävyyn maalatut reikälevyt patterinsuojana. Syvennystä reunustavat ylhäällä ja alhaalla punertavat kivilistat. Eteishallin katto on keskeltä sininen ja reunoilta valkoinen ja voimakkaasti porrastettu. Välikön katto on sileä ja valkoinen. Porrashuoneen seinät ovat taitettua valkoista lukuun ottamatta kerrostasanteiden takaseiniä, jotka ovat beiget. Katot ovat valkoiset. Eteishallin lattia on uusittu ja se on harmaata kivilaattaa, jossa koristeena tummemmalla kivellä toteutettu viiva. Lattiaan on upotettu pyöreitä valaisimia. Askelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia, kerrostasanteiden päädyt ovat tummanharmaata mosaiikkibetonia ja kerrostasanteiden keskialueella on vihreä kenttä, jossa tummalla kerrostasoa osoittava roomalainen numero. Kaidetta ei ole, vaan pyöreä puinen käsijohde kiertää seinällä. Hissi sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissi on uusi ja m/ Schindler. Hissikuilun etuseinämä ja ovi on ruostumatonta terästä, sivuseinämät ovat teräsrakenteiset verkkoseinät. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset näyttävät laakaovet, joita koristavat leveät vaakasuuntaiset, päistä pyöristetyt listat. Lakatuissa ovissa on käytetty kahta tai kolmea eri sävyistä puulajia (ilmeisesti mahonki, tammi, koivu). Parvekevälikköön johtava ruutujakoinen lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen ja siinä on struktuurilasit.
Tilan säilyneisyys:
Melko hyvin säilynyt komea funkis-porrashuone. Eteisen lattiapinnat uusittu, uusi hissi, väritys ei kaikin osin alkuperäinen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos