etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Topeliuksenkatu 3a  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/479/7/1
Katuosoite:
Topeliuksenkatu 3a
Suunnittelun aloitus:
1931
Pääsuunnittelija:
Väinö Vähäkallio
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
A-rapun sisäänkäynti on porttigongista sen oikealta sivulta ja B-rapun sisäänkäynti on vastaavasti vasemmalta sivulta. Sisäänkäynnin kaariaukkoa reunustaa pyöristetty lista, joka ulkonee hieman julkisivupinnasta. Ulko-ovi on alkuperäinen tummaksi petsattu lasiaukollinen ovi, jossa on sivuilla kapeat umpinaiset vasikka-ovet. Oven yläpuolella on profiloitu puulista ja kaareva ikkuna. Ovessa on yksilöllinen kromattu putkivedin, joka on päällystetty harmaalla punoksella. Vedin kiinnittyy messinkilevyalustaan. Ulko-ovesta tullaan kapeaan kaksiosaiseen eteishalliin, jonka perällä varsinainen porrashuone on poikittain. Eteishallin jälkimmäisessä osassa, joka on tynnyriholvattu, noustaan muutamia askelmia. Eteisen ja porrashuoneen välillä on alkuperäiset tummaksi petsatut heilurisaranoidut lasipariovet, joiden yläpuolella on kaareva ikkuna. Varsinainen porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotasolta on käynti tuuletusparvekkeelle. B-rappuun ei päästy, joten sitä ei tutkittu.
Rakenteet:
Ei näkyviä palkkeja.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin ensimmäinen osa on korkea ja sen seinät ja katto ovat valkoiset. Ulko-oven yläpuolella on pyöreä seinämaalaus, jossa hopean värisellä pohjalla on kuvattu hopealla ja sinisellä värillä enkeli, joka kantaa juuri tämän rakennuksen pienoismallia. Katon rajassa on pieni siniseksi maalattu kattolista. Tynnyriholvattu porrasvälikkö on ympäröiviä tiloja matalampi ja sen seinä- ja kattopinnat ovat harmaat. Molemmilla sivuilla on friisimäinen seinämaalaus, jossa mintunvihreälle pohjalle on maalattu hopeanharmaalla ja sinisellä värillä kaupunkipanoraamat. Oikealla sivustalla on tunnistettavissa Helsingin silhuetti Kauppatorin rantaan päin: Tuomiokirkon ja Ruotsin suurlähetystön yllä lentää muodostelmassa kolme lentokonetta ja Kauppatorin edustalla viilettävät moottoriveneet. Vasemmalla sivulla merellinen kaupunkimaisema ei ole yhtä selvästi paikallistettavissa, mutta tällä kertaa taivaalla lentää kolme kyyhkyä ja purjelaiva on saapumassa satamaan täysin purjein. Varsinaisen porrashuoneen seinät ja katot ovat valkoiset. Eteisen lattia, portaan askelmat ja lepotasanteet ovat tummanharmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kerrostasanteilla ja eteisessä on lattiassa geometrisia kuvioita punaisella mosaiikkibetonilla. Kerrostasanteilla on hissin edustalla ympyrä ja molemmilla sivuilla kolme kapeaa suorakaidetta. Kaide on muurattu umpikaide, joka on maalattu valkoiseksi. Kaiteen yläpinnassa on puinen mustaksi maalattu puulista. Hissi on alkuperäinen m Kone ja se sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissin koristeellinen etuseinämä ulottuu lattiasta kattoon. Seinämä ja siihen sisältyvä ovi on teräsrunkoinen ja ruutuihin jaettu. Ruuduissa on neliöteräsverkko ja joka toisessa ruudussa lisäksi kuparilevystä leikattu koriste, jossa kuviona vuorottelevat ympyrä ja neliö. Hissikorin sisustus on erikoispiirretty ja hyvin huoliteltu. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset peittomaalatut urareunaiset laakaovet. Porrashuoneen ja parvekkeen välinen korkea, vaakasuuntaan jaettu lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen. Vanhoja opaalilasivalaisimia on säilynyt. Vanhat valurautaiset jaepatterit ovat paikoillaan.
Tilan säilyneisyys:
Hienostunut porrashuone on hyvin säilynyt, vaikka väritys ei liene kaikin osin alkuperäinen. Eteisessä on uniikit seinämaalaukset.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+