etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Temppelikatu 9  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/425/20/1
Katuosoite:
Temppelikatu 9
Suunnittelun aloitus:
1925
Pääsuunnittelija:
Emil Svensson
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Rakennuksen ainoaan porrashuoneeseen tullaan sisään keskeltä julkisivua terastirapatun jalustaosan kautta. Kaariaukkoista sisäänkäyntiä reunustaa julkisivupinnasta hieman ulkoneva kehyskenttä, joka päättyy ylhäällä kahta akroterion-koristetta kantavaan profiloituun kerroslistaan. Ulko-ovi on tammirakenteinen lasiaukkoinen peilipariovi, jonka yläpuolella on kaari-ikkuna. Ovea ja ikkunaa kehystää rapattu koveramuotoinen kehys. Ulko-ovessa on messinkinen putkivedin. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan tuulikaapin kautta kaksiosaiseen eteishalliin, jossa noustaan kapeamman välikön kautta suoraa porrasta pitkin n. kahdeksan askelmaa varsinaiseen porrashuoneeseen. Eteishallin osia rajaavat toisistaan kaariaukot. Tuulikaapin ovet on poistettu, mutta oviaukon yläpuolella on vanha ristikkoikkuna. Porras on kaksivartinen U- porras, jossa on kiilamainen lepotaso. Kerrostasanne on poikkeuksellinen tilarakenteeltaan, sillä tasanteen pitkällä seinustalla on kaksi kaariaukkoa ja pienemmät sisäänkäyntiloosit sekä niitä erottava muurattu keskiseinäke. Kaariaukkojen pielet on pyöristetty.
Rakenteet:
Kaariaukkoja ja kerrostasanteella kantava keskiseinäke.
Kiinteä sisustus:
Seinien alaosa on väriltään vaaleanruskea ja yläosa murrettu valkoinen, rajakohdassa on kapea vihreä raita, jonka keskellä vielä kapeampi punainen viiva. Eteisen katto on sileä ja valkoinen, kerrostasanteiden katot on levytetty. Lattiat ja askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kaidetta ei ole, mutta seinällä kiertää uudehko pyöreä ja kiiltävä messinkikäsijohde. Hissi m/ Kone on alkuperäinen ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Kori on sisältä tammiootrattu. Hissikuilu on teräsrunkoinen ja neliöverkkoa. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset lasiaukolliset peiliovet, joissa on koristeellinen vinoristikko puitejako. Ikkunat ovat alkuperäiset. Porrashuoneessa ovat säilyneet vanhat valurautaiset jaepatterit, valaisimet on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt porrashuone, jossa erikoinen tilarakenne ja valmistumisajankohtaansa nähden vanhahtavia piirteitä. Väritys ei liene alkuperäinen.
Arvotus:
historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos