etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Runeberginkatu 33a  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/431/2/1
Katuosoite:
Runeberginkatu 33a
Suunnittelun aloitus:
1925
Pääsuunnittelija:
Emil Svensson
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntiä reunustavat harmaat graniittipintaiset pilasterit, joissa on valkoiset akroterion-päätteiset kapiteelit. Oven yläpuolella on palkistoaihe, jonka päällä puolipyöreä lunetti-kenttä ja siinä naisfiguuri reliefinä. Ulko-ovi on tammirakenteinen peiliovi, jossa on kuusikulmaisia lasiaukkoja. Ulko-ovessa on putkivedin. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan pitkänomaiseen eteishalliin, jossa noustaan n. puoli kerrosta suoraa porrasta pitkin kohti porrashuonetta. Porrashuoneen ja eteishallin välillä on kaariaukko. Porras on yksivartinen kiertävä U-porras. Kerrostasanne ulottuu molemmilta sivuilta portaan ohi ja tasanteen päitä erottavat keskiosasta kaariaukot.
Rakenteet:
Kerrostasanteita kantavat palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ovat vihreät. Porrashuoneen seinien alaosa on samaa vihreää ja yläosa on valkoinen, rajakohdassa on pienistä keltaisista neliöistä koostuva sabloonakuvio. Etishallin katto jakautuu poikittaisen palkin avulla kahteen osaan. Kattopinta on maalattu mukaillen marmorointia punasävyiseksi. Reunoilla kiertää musta kapea koholista, joka muodostaa nurkissa geometrisen orientaalisvaikutteisen kuvion. Kattolista on profiloitu harmaa nauha, jonka keskiosassa toistuu samantyyppinen pronssinvärinen geometrinen kohokuvionauha hiilenharmaalla pohjalla. Kerrostasanteiden katoissa on samanlainen punasävyinen marmorointi kuin eteisessä ja katon keskiosassa vastaava geometrinen kuvio valaisimen ympärillä. Kattolistana on ruskeanharmaa holkkalista. Askelmat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia. Kaidetta ei ole, mutta uudempi messinkinen putkikäsijohde kiertää hissikuilua. Eteisen portaassa on puinen käsijohde. Hissi on alkuperäinen m/ Kone ja sijaitsee porrassyöksyn kainalossa. Hissikuilun etuseinämät ovat teräsrakenteiset verkkoseinät, etuseinämää reunustavat hoikat pilarit. Hissikorissa on mahonkiviilusisustus. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset peiliovet, jotka on peittomaalattu. Myös ikkunat ovat alkuperäiset. Oleellinen osa kokonaisuutta ovat säilyneet lyhtymäiset alkuperäisvalaisimet, jotka liittyvät punertaviin kattoihin. Valurautaiset jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt erikoinen porras, jossa on orientaalisvaikutteiset punertavat katot ja niissä hienot alkuperäisvalaisimet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+