etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Sammonkatu 1. Temppelikatu 19. Runeberginkatu 31.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/431/1/1
Katuosoite:
Sammonkatu 1. Temppelikatu 19. Runeberginkatu 31.
Suunnittelun aloitus:
1924
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Borg, Sirén & Åberg / Kaarlo Borg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti on Runeberginkadun puolelta. Sisäänkäyntisyvennys on suorasivuinen syvä kaariaukko. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasiaukkoinen pariovi. Oveen liittyy kaareva yläikkuna, joka on jaettu kapeilla vaakasuuntaisilla puitteilla kolmeen kenttään ja jota leveät koristeelliset pystypuitteet rytmittävät. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan näyttävään suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa noustaan noin puoli kerrosta. Varsinaiseen porrashuoneeseen kuljetaan portaiden yläpäässä sivuseinällä olevista heilurisaranoiduista pariovista. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Kerrostasanne on suorakulmainen. Toisella sivulla huoneiston ovea kehystää kaariaukko. Toisella sivulla kerrostasanne laajenee kaariaukon kautta sisäänkäyntisyvennykseksi useampaan huoneistoon.
Rakenteet:
Kerrostasanteita kantavat matalat palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät on maalattu vaalean harmaiksi ja kiiltäviksi. Tilaa hallitsee takaseinän komea seinämaalaus, jonka keskellä on kaareva syvennys. Seinämaalaus on tyyliltään klassinen, sen kuva-aiheena on hevosten vetämät vaunut. Kattopinta on rapattu karkeapintaiseksi ja maalattu ruskeaksi. Mustaksi, punaiseksi ja vaaleansiniseksi maalatut kattolistat kehystävät kattoa. Katon keskiosassa vaaleat listat muodostavat polveilevia koristekuvioita. Porrashuoneen ensimmäisen kerroksen seinät on maalattu alaosasta vaalean vihertäviksi ja yläosasta valkoisiksi. Rajakohdassa on vaalean sinisellä ja ruskealla maalattu tyylikäs kapea sabloonaboordi, jossa on geometrinen kuvio. Muissa kerroksissa seinät on maalattu alaosasta vaalean punaisiksi ja yläosasta valkoisiksi. Pintavahvistuskangas erottuu selkeästi maalin alta. Kattopinnat ovat sileät ja valkoiset. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on teräsrakenteinen pinnakaide, jonka neliöteräspinnat ovat vuorotellen suoria ja U-mallisiksi taivutettuja. Käsijohde on puuta, samoin kaiteen alussa oleva pyöreä tolppa. Tolpan päässä on pallo ja sen ylä- ja alaosassa on messinkiset pannat. Hissi vuodelta 1924 sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissin pinnat on uusittu. Hissikuilun etuseinämä ovineen on punasävyistä kiiltäväksi käsiteltyä viilua. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset peiliovet. Ikkunat ovat alkuperäiset. Vanhoja 1920-luvun klassismia edustavia valaisimia on säilynyt, samoin valurautaisia jaepattereita.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt ja komea 1920-luvun klassismia edustava porrashuone. Eteishalli on poikkeuksellisen näyttävä. Porrashuoneen seinien väritys ei ole alkuperäinen. Uusittu hissin etuseinämä rikkoo kokonaisuuden.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+