etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Eteläinen Hesperiankatu 36. Mechelininkatu 33.  
  porras A  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/449/36/1
Katuosoite:
Eteläinen Hesperiankatu 36. Mechelininkatu 33.
Suunnittelun aloitus:
1928
Pääsuunnittelija:
Elias Paalanen
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Klassistinen sisäänkäynti luonnonkivestä muuratussa jalustaosassa on kehystetty kahdella rapatulla pylväällä, jotka kantavat palkistoa ja pientä parveketta. Sisäänkäynnin kohdalla on koko julkisivun korkuinen kapea ikkuna. Ulko-ovi on punaruskeaksi petsattu tammirakenteinen kenttiin jaettu peilipariovi, jonka yläpuolella on sirolla balusterijaolla varustettu ikkuna. Oven lasit ovat fasettihiotut ja parioven puinen lyöntilista on kuin rihlattu kapea kolonni. Ulko-ovessa on messinkinen putkivedin. Sisäänkäynti on alkuperäisessä asussaan. Eteishalli on neliömäinen tila, josta noustaan kaksivartiseen suoraan portaaseen.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ovat vaaleat. Porrashuoneen seinien alaosa on harmaa ja yläosa on valkoinen. Eteishallin katto jakautuu palkin avulla kahteen osaan, joita reunustavat profiloidut holkkalistat. Toisessa kattokentässä on esiin otettuna tyylikäs kattomaalaus, jossa punaruskealla pohjalla on kolme harmaasävyistä reliefikuviota. Reunoilla merenneitohahmot ja keskellä kahdeksankulmainen koristekenttä, jossa valaisin. Tasanteiden katot ovat sileät ja valkoiset. Lattiat ja askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kaide on teräsrakenteinen pinnakaide, jossa neliöteräspinnojen välissä kulkevat lattateräksestä taivutetut kolmiot. Käsijohde on puuta. Ikkunan edessä on koristeellinen teräksestä taivutettu kaide. Hissi sijaitsee asuntovyöhykkeellä alkuperäisellä paikallaan, mutta hissikoria on uusittu. Hissikuilun etuseinämä on teräsrakenteista neliöverkkoseinää. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset yläikkunalliset paripeiliovet. Yläikkunoissa toistuu siro balusterikeiloilla toteutettu pystyjako. Porrashuoneen erikoiset ikkunat ovat alkuperäiset. Toinen ikkuna kulkee yhtenäisenä usean kerroksen mitalla, ylimpänä on pyöreä ikkuna. Porrashuoneessa ovat säilyneet vanhat valurautaiset jaepatterit ja vanhat opaalilasivalaisinpallot, joissa on messinginvärinen koristeellinen kanta. Eteishallissa on alkuperäinen riippuvalaisin.
Tilan säilyneisyys:
Perusrakenteeltaan hyvin säilynyt porras. Väritys ei kaikin osin alkuperäinen, mutta ilmeisen hienostunut kokonaisuus entistettävissä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo
Luokka:
1