etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Apollonkatu 15  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/15/1
Katuosoite:
Apollonkatu 15
Suunnittelun aloitus:
1932
Pääsuunnittelija:
Yrjö Kiviranta
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennystä reunustaa hieman julkisivupinnasta ulkoneva porrastuva kehyskenttä, jonka yläosassa on profiloitu lista. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasiaukollinen peiliovi. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan pitkään käytävämäiseen eteishalliin, jonka päätteenä porrashuone sijaitsee. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Kerrostasanne on suorakulmainen ja tilava.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät on maalattu vaaleansinisiksi ja kiiltäviksi. Seinän yläosassa on kapea valkoinen lista. Listan yläpuolelta katto pyöristyy holkkalistan tapaan kohti kattoa. Kattopinta on tasainen ja siinä on koko tilan kokoinen art deco -henkinen koristemaalaus. Maalaus on jaettu heleän sinisiin ja vihreisiin kenttiin ja siinä toistuu naisfiguuri ja käärme. Maalausta kehystää paksu tummanpunainen kehys. Lattiassa on harmaasävyistä mosaiikkibetonia, jota musta kehysaihe jäsentelee. Porrashuoneen seinät on maalattu keltaisiksi. Seinän ja katon rajassa on pullopyöristys. Kerrostasanteiden kattopinnat ovat tasaiset ja turkoosiksi maalatut. Keltaisen seinäpinnan ja turkoosin kattopinnan rajakohdassa on tumman sininen maalattu kapea nauha. Tasanteen molemmilla sivuilla katossa on koristemaalaus. Maalauksessa on vihreällä pohjalla mustia ja hopean värisiä geometrisia kuvioita. Muut kattopinnat ovat sileät ja valkoiset. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kerrostasanteilla lattian keskiosa on vaaleampaa sävyä. Hissi on vuodelta 1932 ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikorissa on puusisustus. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset valkoiseksi maalatut neliöverkkoseinät. Kaidetta ei ole. Seinän puolella on yksinkertainen käsijohde metalliputkesta. Huoneistojen ovet on uusittu tammiviilupintaisiksi laakaoviksi. Ikkunat ovat alkuperäiset. Vanhat opaalilasipallovalaisimet.
Tilan säilyneisyys:
Eteisessä säilynyt hieno art deco- kattomaalaus, samoin kerrostasanteiden kattopinnoissa on alkuperäisiä koristemaalauksia. Muilta osin väritys ei ole alkuperäinen. Ovet vaihdettu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos