etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Eteläinen Hesperiankatu 16a  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/26/1
Katuosoite:
Eteläinen Hesperiankatu 16a
Suunnittelun aloitus:
1935
Pääsuunnittelija:
Wäinö G. Palmqvist
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kiilamaisen sisäänkäyntisyvennyksen pielet on päällystetty harmaalla graniitilla. Kehykset ovat pyöristetyt ja ne ulottuvat hieman julkisivupinnan päälle Ulko-ovi on alkuperäinen tammipuinen lasipariovi, jonka yläpuolella on lasiaukko. Oven ja lasiaukon ympärillä on valkoinen graniittikehys. Ovessa ja lasiaukoissa on vaakajaot. Lasilistat on pintakäsitelty tummiksi. Ulko-ovessa on ulko- ja sisäpuolella putkivetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa noustaan muutama askelma kohti porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotason yhteydessä on tuulikaappimainen lasiseinällä ja -ovilla erotettu välikkö, joka johtaa parvekkeelle. Kerrostasanne ulottuu toiselta sivuilta portaan ohi.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin sivuseinien alaosa on päällystetty vihreällä marmorilla, jonka päätteenä on hieman ulkoneva lista. Seinien yläosat ovat kiiltävän valkoiset ja molemmilla sivuilla on päissä korkeat ja kapeat peilit. Ulko-oven puoleinen päätyseinä, samoin kuin porrashuoneeseen johtavan aukon pielet ovat kiiltävän mustat. Eteisessä on marmorikentässä patterisyvennykset, joiden yläreunassa on ulkoneva lista (suojaa seinää lämmön mukana nousevalta lialta), ja patterisuojana pystysuorista kromatuista kapeista putkista koostuva ritilä. Eteisen katto on valkoinen. Varsinaisen porrashuoneen seinien alaosa on vaalean punainen ja yläosa valkoinen, rajakohdassa on kapea harmaa viiva. Porrashuoneen katot ovat valkoiset. Eteishallin lattiassa on päällysteenä uusi harmaa ja kiiltävä kivilaatta. Askelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kaidetta ei ole, mutta puinen käsijohde kiertää seiniä. Hissi on alkuperäinen ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Hissikorissa on petsattu puusisustus, peilit ja ikkunat. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset ja hienostuneet lakatut laakaovet, joissa on tehosteena pystysuorat profiloidut lyöntilistat. Karmin näkyvä osa on korostettu maalaamalla se tummaksi. Ovien yläpuolella on lasiaukko, jossa on balusterijaot ja sävytetty struktuurilasi. Parvekevälikköön johtava ruutuihin jaettu lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen. Välikössä on pyöreä luukku roskakuiluun. Vanhat jaepatterit ovat pääosin säilyneet, samoin vanhat opaalilasivalaisimet. Eteisessä alkuperäiset seinälampetit.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt hienostunut porrashuone. Eteishallin lattia on kuitenkin uusittu ja varsinaisen porrashuoneen seinien vaaleanpunainen väritys ei liene alkuperäinen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos