etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Meritullinkatu 16.  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/16/9
Nimi:
Katuosoite:
Meritullinkatu 16.
Käyttöönottovuosi:
1900 -luvun alku
Pääsuunnittelija:
Onni Törnqvist
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kadulta käynti korkeaan etutilaan, josta porras nousee ensimmäiselle käytävämäiselle asuntotasanteelle. Käytävän perällä porrashuone. Etutilan seinien alaosissa okran ja vihreän värinen stukkomarmorointi. Seinien yläosat on maalattu italianpunaiseksi. Katonrajassa kiertää maalattu harmaan värinen tyylitelty kasviaiheinen koriste. Kattopinnan vaaleansinistä keskikenttää kiertää kaareva kattolista. Kaariaukoissa pilasterit kipsikoristeineen. Tilaan avautuu ylemmän tason asunnon sisäikkuna. Sisäänkäyntitasanteen lattiassa on eriväriset ja koristekuvioidut sementtilaatat (harmaa, sininen ja okra). Kenttää reunustaa kuvioitu mosaiikkibetonilaatta. Ulko-oven yläpuolella kolmeen erilliseen osaan jaettu kaari-ikkuna.
Rakenteet:
Porrashuone sijaitsee sisäpihan keskellä ja yhdistää näin ollen katu- ja pihapuolen rakennukset toisiinsa. Pitkänomainen, päistään kaarevasivuinen porrashuone saa luonnonvaloa molemmilta sivuilta. Portaikko on avoin kaksivartinen suora porras. Kaikilla tasanteilla ja välitasanteilla on kaksi asuntoa. Porrashuoneen leveys on 2900mm. Kaarevanmalliset asuntotasanteet erottuvat portaikosta koristeellisella kaariaukolla. Kokonaisuus on edustava, arvokas ja tyylikäs. Kantavana rakenteena ovat porrassyöksyjen ja tasanteiden alapinnassa näkyvät rappausprofiloidut teräspalkit. Kattopintoja ja syöksyjen alapintoja kiertävät rapatut kattolistat.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinät on maalattu vaalean keltaisiksi. Seinien yläosat on koristeltu tyylitellyillä köynnösaiheilla. Kattopinnat ja porrassyöksyjen alapinnat on maalattu vaaleansinisiksi, profiloidut palkit ovat vaalean beigen väriset. Seinille tehdyt esiinotot kertovat myös aikaisemmista koristemaalauksista. Kattopintojen opaalilasipallovalaisimia on aikojen kuluessa vaihdettu, kannan materiaali ja muoto vaihtelee. Porrasaskelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla on käytetty sekä yksiväristä että kuvioitua sementtilaattaa 200x200mm (sininen, vaaleansininen, harmaa, valkoinen) että samankokoista kuvioitua mosaiikkibetonilaattaa (harmaa, sininen ja vaaleansininen). Porrassyöksyjen harmaaksi ja valkoiseksi maalatut korkeat, puiset jalkalistat jatkuvat matalampina tasanteilla. Kaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä, jotka on maalattu vihreäksi. Puinen profiloitu käsijohde on maalattu mustaksi. Porrashuoneen kaide alkaa koristeellisesta valurautapylväästä. Sisäänkäynnin portaan seinälle on myöhemmin lisätty musta teräksinen käsijohde. Asuntojen oviaukkoja kiertää rappausprofilointi. Ovien yläpuolella on koristeelliset kipsikoristeet. Puuleikkauksin koristellut peiliovet on ootrattu puun värisiksi. Ulko-ovi on puuleikkauksin koristeltu tamminen ikkunallinen peiliovi. Ikkunoiden kaariaukkoja kehystää rappausprofilointi. Alkuperäiset puuikkunat on maalattu valkoisiksi.
Tilan säilyneisyys:
Merkittävän arkkitehdin suunnittelema porrashuone on arvokas kokonaisuus ja se on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+