etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Maurinkatu 2. Maneesikatu 1-3. Meritullinkatu 19.  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/19/2
Nimi:
Katuosoite:
Maurinkatu 2. Maneesikatu 1-3. Meritullinkatu 19.
Käyttöönottovuosi:
1905
Pääsuunnittelija:
Gustaf Estlander
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Maneesikadulta jyhkeän graniittiportaalin alta rapattuun ristiholvattuun sisääntulosyvennykseen. Intensiivisen punaisen käytävän päässä avautuu valoisa porras. Seinät maalattu kuten porrashuoneessa. Käytävällä koristekuvioitua keraamista laattakenttää (valkoinen, punainen, harmaan vihreä) reunustaa harmaa mosaiikkibetoni. Portaan kohdalla harmaata mosaiikkibetonilaattaa kehystää punainen laatta kuten tasanteilla. Sisääntulokerroksessa kattopintaan upotettu messinkireunainen valaisin, todennäköisesti alkuperäinen. Läpitalon porrashuoneesta käynti myös sisäpihalle. Sisääntulokerroksessa käytävän varrella myös yksi asunto.
Rakenteet:
Hyvin säilynyt jugendtyylinen porrashuone. Pitkän käytävän päässä sijaitsee avara porrashalli. Juhlava porras on valoaukon (leveys n. 900) ympärille kiertyvä kolmivartinen porras. Porrashuoneen seinistä kaksi vastakkaista ovat viistetyt, ulkoseinän puoleisessa viisteessä ikkuna.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinän alaosa h=1500 on väriltään italianpunainen+kapea tumman vihreä raita, sen yläpuolella maalattu leveä ruusuaiheinen koristeraita (oranssi+vaalean vihreä). Seinän yläosa vaalean keltainen. Kattopinnat ja porrassyöksyjen alapinnat valkoiset. Seinä- ja kattopinnoissa puolipallon mallinen värillinen lyijylasivalaisin, mahdollisesti uusi versio vanhasta. Porrasaskelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla harmaata mosaiikkibetonilaattaa kehystää punainen laatta ja seinillä alkuperäiset maalatut puujalkalistat. Porrasaukon kulmissa koristeleikatut puutolpat, joiden väleissä tumman harmaaksi maalattu koristemuotoiltu teräskaide puisine käsijohteineen. Kaikki ovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Asuntojen peiliovet ja ikkunalliset peiliovet ovat tyypillisiä jugend-tyylin koristeellisia puuovia takorautakoristeineen. Ovien yläpuoliset ikkunat ja asuntojen ikkunat ovat suippokaarisia ja pieniruutuisia, sisäikkunoiden alaosassa koristeellinen lyijylasi. Puuikkunat ovat valkoiseksi maalatut, ikkunalaudat on maalattu kiiltävän valkoisiksi. Ulko-ovi on ikkunallinen peiliovi, jossa värilliset lyijylasit ja takorautakoristeet.
Tilan säilyneisyys:
Alkuperäinen jugendtyylinen asu hyvin säilynyt ja entisöity. Seinille jätetty malli alkuperäisestä värityksestä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+