etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Meritullinkatu 29. Kruununhaankatu 4.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/21/1
Nimi:
Katuosoite:
Meritullinkatu 29. Kruununhaankatu 4.
Käyttöönottovuosi:
1914
Pääsuunnittelija:
Heikki Kaartinen
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Pieni ikkunallinen eteishalli, jonka lattia on vinoruutuun asetettua keraamista laattaa (valkoinen + harmaa). Tuulikaapin heiluriovet ovat paikoillaan.
Rakenteet:
A- ja B-portaat ovat keskenään tilallisesti erilaiset, yksityiskohdiltaan samankaltaiset. A-porras on avara ja avoin, tilallisesti jännittävä porrashuone, jossa kaksivartinen U-muotoinen porras liittyy epäsymmetrisesti (ikään kuin sisäkkäin) neliömäiseen kerrostasanteeseen. Kullakin tasanteella on kolme asuntoa, joihin johtaa pääovi ja sen vieressä keittiön ovi. Portaan ulkokaarteessa on pieni lepotasanne, ikkuna ja käynti tuuletusparvekkeelle. Näkyvät palkit.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Harmoninen ja hyvin säilynyt kokonaisuus. Seinät rapattu ja maalattu, alaosa vihreä, sitten jugend-henkinen freskoreliefi. Friisi on väriltään valkoinen ja punainen, tausta kultaa, se esittää tyyliteltyä ruusua lehvineen. Valaisimet opaalilasipallot seinässä. Porrasaskelmat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia, ullakolle johtavat portaat hiottua betonia. Kaide on ajalle tyypillinen teräspinnakaide, runko 20x20 neliöteräkset, vaakajuoksuina sirot lattateräkset. Lisäkoristuksena runkoputkien välissä ylimääräiset kierretangot. Kullakin kerrostasanteella kaiteen alussa on puinen jugend-henkisin kaiverruksin koristettu tolppa. Peiliovet ovat alkuperäiset. Ovissa on pieniruutuiset lasit yläpeileissä. Asunnon pääoven päällä on yläikkunat. Portaan sisäkaarteessa on asuntoon kuuluva sisäikkuna ja ulkokaarteessa sisäpihalle avautuva ikkuna. Kaikki ikkunat ovat alkuperäiset. Ovien ja ikkunoiden helat ovat myös alkuperäiset.
Tilan säilyneisyys:
Täydellisesti säilynyt ja laadukas.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+