etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Liisankatu 17. Oikokatu 5.  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/22/6
Nimi:
Katuosoite:
Liisankatu 17. Oikokatu 5.
Käyttöönottovuosi:
1911
Pääsuunnittelija:
Onni Tarjanne
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisään tullaan pihan puolelta L-muotoiseen eteistilaan, jossa on suuri ikkuna ja kiinteä puinen istuintaso, sitten noustaan yhdet suorat portaat ja saavutaan kuin yllättäen huikaisevaan porrashalliin. Eteistilan lattia on mosaiikkibetonia. Seinät on maalattu kuten muu porrashuone.
Rakenteet:
Tilallisesti dramaattinen, yllättävä ja monumentaalinen. Porrashuone on muodoltaan neliö, jonka laitoja porrassyöksyt kiertävät siten, että jokaiseen nurkkaan jää lepotasanne ja hallin keskelle avoin kuilu. Korkea ja ylös asti avoin porrashalli saa ylävaloa kattoikkunasta. Kussakin kerroksessa on vain yksi asunto. Rakenne on laattamainen (ilm. teräsbetonia), palkit erottuvat hieman.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Ilme on elegantti, yksinkertainen, mutta viimeistelty. Seinät rapatut ja maalatut, alaosa vihreä + punaisella ja oranssilla maalattu tyylitelty koristefriisi, yläosa valkoinen. Valaisimet puuttuivat remontin ollessa vielä kesken. Taloyhtiössä parhaillaan valmistumassa porrashuoneiden huolellinen entisöintimaalaus (suunn. Pasi Kaarto, tekijä Ukri Oy). Väritutkimus tehty ja esiinottokohdat jätetty näkyviin. Porrasaskelmat ja tasanteet mosaiikkibetonia. Kaide on koristeellisempi versio rakennuksen muista pinnakaiteista. Kaideyksikkö koostuu kahdesta neliöteräksestä 20x20, jotka on yhdistetty alhaalta sirolla lattateräksellä ja ylhäällä teräslevyllä, koristeellinen niittikiinnitys. Runkoterästen väliin on lisätty koristepinna + nuppi sekä taivutetusta lattateräksestä muotoillut spiraalit, käsijohde punaiseksi maalattu puu. Kaidetta on myöhemmin korotettu. Ovet ovat alkuperäiset hienot peiliovet, joiden yläpeilit ovat lasia. Ovien yläpuolella on yläikkunoita. Porrashuoneen ja asuntojen välillä on pieniä sisäikkunoita. Kaikki ikkunat ovat alkuperäisiä.
Tilan säilyneisyys:
Merkittävän arkkitehdin merkittävä työ, hyvin säilynyt, kulttuurihistoria, poikkeuksellinen tila.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+