etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Kristianinkatu 17.  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/23/10
Nimi:
Katuosoite:
Kristianinkatu 17.
Käyttöönottovuosi:
1905
Pääsuunnittelija:
Rakennustoimisto Nyberg & Löppönen
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kristianinkadulta tullaan suoraan avaraan porrashalliin, joka on käsitelty kuten muu porrashuone, paitsi yhden seinän alaosassa on tällä hetkellä vihreäsävyinen marmori-imitaatiomaalaus. Portaan kaiteen alussa on tyypillinen puusta veistetty komea jugend-henkinen tolppa.
Rakenteet:
Porrashuone on tilava ja suorastaan ylellisen edustava. Itse porras on kaksivartinen suora porras, jossa on reilu lepotaso kadun puolella, jossa on myös kookas lasimaalauksin koristeltu ikkuna. Kerrostasanne on myös tilava, muodoltaan pitkulainen portaaseen nähden poikittain, yksi seinä kaareva. Palkisto on selvästi näkyvissä ja se on huolellisesti artikuloitu osaksi arkkitehtuuria.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinät on rapattu ja maalattu. Alaosa on ruismarjapuuron punainen + tyylitelty apilafriisi (punaista, kellertävää ja vihreää vaalean sinisellä pohjalla) + yläosa vaalea. Alun perin friisi on ollut freskomaalattu ja reliefimäinen kohokuvio. Yhden porrassyöksyn kohdalla se on jätetty näkyviin. Muutoin friisi on tasoitettu ja korvattu sablonimaalauksella joka toistaa samaa kuviota. Hienot lasimaalaukset. Valaisimet seinässä opaalilasikalotteja, ei alkuperäiset. Portaat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia. Kaide on teräspinnakaide, jossa vuorotellen neliöteräs 20x20 ja kierretanko, vaakajuoksuina pienet u-teräkset, niittikiinnitys, käsijohde puuta. Hienot alkuperäiset jugend- peiliovet koristelaseineen ja yläikkunoineen ovat tallella. Lasimaalausikkuna on myös komea ja alkuperäinen.
Tilan säilyneisyys:
Jugend-henkinen tila on hyvin säilynyt lukuun ottamatta pintakäsittelyjä ja reliefifriisiä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+