etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Pohjoisranta 10. Rauhankatu 1.  
  porras B  
  porras F  
  porras G  
  porras H  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/15/4
Nimi:
Katuosoite:
Pohjoisranta 10. Rauhankatu 1.
Käyttöönottovuosi:
1900
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Onni Törnqvist & Lars Sonck
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Portaikko on avoin kaksivartinen suora porras, jonka kullakin tasanteella ja välitasanteella on yksi asunto. Porrashuone on selkeä suorakaiteen muotoinen avara halli, joka saa luonnon valoa toisen pitkän sivun päässä kussakin kerroksessa olevasta ikkunasta. Tila on poikkeuksellisen edustava, arvokas ja tyylikäs kokonaistaideteos.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena ovat näkyvät teräspalkit, jotka on taitavasti integroitu osaksi sisustusta. Koristelu on hillitysti rakenteita korostavaa ainakin Onni Tarjanteen arkkitehtuurille ominaisella tavalla.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Porrashuoneen sisutus on viimeistä piirtoa myöten mietitty ja käsitelty korkealaatuista käsityötä sisältävä kokonaisuus. Seinät ovat rapatut ja maalatut. Seinien alaosa on vaaleanruskea, yläosa kellertävä. Ylemmät seinäkentät on koristeltu vihreävoittoisilla tyylitellyillä kasviaiheisilla (mm. lumpeet, kallat, sinikellot tms.) maalatuilla art nouveau- ornamenteilla. Koristemaalaukset kehystävät myös oviaukkoja. Porrashallin yläosassa katon rajassa on kasviaiheinen (ohdake) reliefifriisi, katossa on laakea peiliholvi. Porrassyöksyjä kannattelevat konsolit on muotoiltu ja viimeistelty kokonaisuuden osaksi, niiden alapintaa ja sulavaa muotoa korostavat rappaamalla tehdyt uritukset, konsolin etupinnassa on reliefikoriste, jossa on pieni siivekäs lohikäärme. Porrastasanteiden lampettivalaisimet (messinkikanta + varsi ja lasinen rypytetty kellokupu) ovat vuosisadan vaihteelle tyypilliset ja ilmeisesti ap. Huom ! myös vanhat sirot sähkökatkaisijat tallessa. Porrashuoneeseen saavutaan pitkänomaisen eteishallin kautta. Halli on jaettu pilasterein ja näihin liittyvin vyökaarin kolmeen osaan. Seinät on maalattu samaan tapaan kuin muu porrashuone. Katossa on laakea holvaus. Lattiassa mosaiikkibetonikehys ja keskialueella sementtilaatoitusta kuten porrastasanteilla. Sisääntulohallin vyökaarien alapintaan on kiinnitetty uudet lasivalaisimet. Porrasaskelmat ovat mosaiikkibetonia. Porrastasanteet ovat kuviollista mustavalkoista sementtilaattaa (aiheina juokseva koira, kukka ja kolmiot). Laatoitettua aluetta kiertää reunoilla mosaiikkibetonikehys. Kaide koostuu koristeellisista keskenään samanlaisista valurautaelementeistä (musta). Käsijohde on punaruskeaksi petsattua ja lakattua puuta. Asuntojen ovet ovat alkuperäiset jugend-henkiset, rikkaasti puuleikkauksin koristellut ovet, punaruskeaksi petsattu ja lakattu. Ovien yläpeilit ovat lasia. Ikkunat ovat puuta ja alkuperäiset.
Tilan säilyneisyys:
Merkittävien arkkitehtien korkealaatuinen ja hyvin säilynyt työ Poikkeuksellisen hieno tila on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan yksityiskohtia ja pintoja myöten.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+