etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Satamakatu 2. Rahapajankatu 5.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Katajanokka
Sijaintitunnus:
8/139/5
Nimi:
Byggnads Ab Enen.
Katuosoite:
Satamakatu 2. Rahapajankatu 5.
Käyttöönottovuosi:
1897
Pääsuunnittelija:
Gustaf Nyström
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Näyttävä ristiholvattu eteistila. Satamakadulta tullaan tuulikaappiin, josta päästään loivasti kaartuvaan korkeaan ja pitkään eteistilaan, jossa noustaan portaita kohti porrashuonetta. Eteistilan portaikossa on yksi lepotaso. Tuulikaappi, joka on rakennettu puusta ei ulotu eteistilan kattoon asti. Porras on kaarevasivuinen kaksivartinen kiertävä porras. Lepotaso on kiilamainen muodoltaan ja kerrostasanne suorakaiteen muotoinen. Porrassyöksyjen välissä on hissi, jolle johtaa silta kerrostasanteelta. Porrashuone on varsin edustava ja tilallisesti mielenkiintoinen.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena palkit ja konsolit. Tasanteiden alapinnat ovat holvatut, mutta porrassyöksyjen alapinnat ovat suorat. Eteishallin katto on ristiholvattu, holveja kantavat poikittaiset vyökaaret, jotka nousevat pilastereilta. Osassa holveja on kierteiset vetotangot.
Kiinteä sisustus:
Eteisen uusbarokkihenkinen tuulikaappi on tammea ja peilirakenteinen. Eteishallin alaosassa on plastisesti harkotettu jalusta, jolta seiniä jäsentävät pilasterit (kompositakapiteelit) nousevat. Jalustan ja yläosastaan kaarevien seinäkenttien välissä on profiloitu kerroslista. Seinäpinnan alaosa on marmoroitu, yläosiin on maalattu terrakotan sävyiselle pohjalle pompeijilaishenkiset naisfiguurit. Vyökaaret on koristettu rosetein ja holvit siroin groteskimaalauksin. Porrashuoneen seinissä on marmoroitu alaosa ja yläosa punertava. Seinäpinnat on jäsennelty kenttiin siroin viivakoristein ja vihreän sävyisin kehyksin. Ylimmässä kerroksessa seinät ovat vihreät ja niissä on koristefiguureja Porrashuoneen katossa on profiloitu kehys, joka koostuu rosetein koristelluista kaseteista. Suora katto on koristettu taivasta esittävällä maalauksella, jossa pilviä ja pieniä enkeleitä (putto). Kolmiomaisia lepotasanteita kantavat koristekonsolit. Esiinottoja jätetty seinille näkyviin. Portaiden askelmat ovat mosaiikkibetonia. Tasanteilla on monivärinen koristekenttä mosaiikkibetonilaattaa. Hissille johtava silta on päällystetty keraamisin (tms.) koristelaatoin. Porraskaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä, käsijohde on puuta. Eteishallissa puinen pyöreä käsijohde. Varhainen hissi on mallia Graham Brothers (Stockholm) vuodelta 1912. Hissikuilu on teräsverkkoa, hissin sisustus puuviilua. Hissin erikoisuutena on sille kerrostasanteelta johtava silta. Hississä on peilien ohella ikkunat. Porrashuoneen ikkunat ovat vanhat, samoin komeat lasiaukolliset peiliovet. Asuntojen ja porrashuoneen välillä on sisäikkunoita. Vanhat sirot messinkivartiset valaisimet, joissa kellomainen lasivarjostin. Jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt ja kauniisti entistetty edustava porras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos