etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Korkeavuorenkatu 30. Ludviginkatu 1.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/50/6
Nimi:
Katuosoite:
Korkeavuorenkatu 30. Ludviginkatu 1.
Käyttöönottovuosi:
1886
Pääsuunnittelija:
K.A. Wrede
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kadulta tullaan eteishalliin jossa noustaan suoraa porrasta pitkin kohti väliovien erottamia porrashuonetta. Porrashuone on suorakaide, jonka yksi kulma on viistetty. Porras on kolmivartinen suora porras, jossa on kaksi lepotasoa. Neljän pilarin rajaamassa porrasaukossa on hissi. Ylimmällä tasanteella on kaariaukollinen galleriamainen osa (tai loggia), joka on myöhemmin lasitettu osaksi toimistoa. Porrashuone on rakenteellisesti ja tilallisesti komea.
Rakenteet:
Portaikko on holvattu rakenne, jota kantavat seinien ohella keskellä neljä keskuspilaria. Välitasanteet ovat ristiholvatut.
Kiinteä sisustus:
Seinät on maalattu valkoisiksi. Eteistilan ja porrashallin katot on maalattu sinisiksi ja niissä on voimakkaasti profiloitu kattolista. Porrashallissa on profiloidun kerroslistan rajaama jalustaosa Askelmat ovat rihlattua kalkkikiveä, tasanteet ovat reunoilta kalkkikiveä ja keskellä on mosaiikkibetonia, jossa monivärinen koristekuvio. Porrasaukkoa ja galleriatasannetta kiertää muhevamuotoinen balusterikaide. Eteishallin seinällä pyöreä käsijohde. Hissi on hyvin kapea ja pitkulainen muodoltaan, se avautuu kahteen suuntaan. Hissikuilu on teräsverkkoa. Alkuperäinen hissi Kone (n. 1930-l.), nyt Schindler, sisustus tummaa puuviilua. Ikkunat ja ovet on uusittu. Opaalilasilieriot valaisimina, levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Muutoksista huolimatta merkittävä ja tilallisesti komea esimerkki 1800-l. edustusportaikosta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos 2-luokka: edustaa rakentamisaikakautensa laadukasta arkkitehtuuria