etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eteläesplanadi 24. Erottajankatu 19.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/50/8
Nimi:
Katuosoite:
Eteläesplanadi 24. Erottajankatu 19.
Käyttöönottovuosi:
1893
Pääsuunnittelija:
Th. Höijer
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras, Erottaja
Tilarakenne:
Kadulta (Erottaja) astutaan eteishalliin, jossa noustaan suoraa porrasta ylös välikköön, josta pääsy porrashuoneeseen. Väliköstä johtavat suorat muutaman askelman mittaiset yksivartiset portaat vasemmalle. Välikön seinällä kaareva nissi, joka nyt tyhjä, alunperin ehkä pylväspatteria tai veistosta varten. Eteisen, porrashuoneen ja välikön välillä kaariaukko. Porrashuone on suorakaiteen muotoinen, porras on suora ja kaksivartinen.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena teräspalkit ja -konsolit, jotka on kuorrutettu runsain koristein. Ylimmän kerroksen rakenteet betonia.
Kiinteä sisustus:
Seinät ja katot ovat rikkaasti jäsennellyt ja koristemaalatut. Eteishallin seinän alaosa on plastisesti harkotettu, jalustan yläpuolinen seinä on jäsennelty pilasterien avulla osiin, jotka on maalattu vihreäksi ja varustettu siroin koristemaalauksin. Eteisen alkuosa kaariholvattu ja ilman harkotettua alaosaa. Välikön katossa holkkalista, jossa tyylitelty akantus tms. aihe. Porrashuoneen askelmat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia. Alakerran askelmien pohjissa jäljellä renkaat porrasmaton kiinnitystankoja varten. Tasanteilla monivärinen jäsentely, "juokseva koira" -aiheinen kehys, jonka reunustama musta vinoruutukuvio. Kaide on koristeellinen valurautakaide, jossa profiloitu puinen käsijohde. Paikoin kiertää portaan ulkoseinällä lisäksi käsijohde. Kaiteen päätteenä koristeellinen valurautatolppa. Kerrostasanteen pitkällä sivulla on hissi vuodelta 1963, siustus ja ovi puuviilua. Vanhat ikkunat, joissa spanjolettisulkijat. Vanhat hienot peiliovet, joista osa lasiaukollisia, ovien päällä ikkunat. Ylimmän kerroksen ovet uudet lasiovet. Näyttävät riippuvalaisimet mallia "jättefunk", joissa messinkiketjuilla ripustettu opaalilasikupu, ja messinkikehys. Lisäksi seinävalaisimet, kapeat opaalilasilieriöt. Jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt edustava porras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos