etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Rikhardinkatu 4. Korkeavuorenkatu 41.  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/52/1
Nimi:
Katuosoite:
Rikhardinkatu 4. Korkeavuorenkatu 41.
Käyttöönottovuosi:
1890
Pääsuunnittelija:
Vilho Penttilä ja J.G. Rosenberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Eteishalli on suorakaiteen muotoinen tila jossa noustaan pari askelmaa. Eteishallille leimaa-antavaa on sen seinillä oleva illuusio-maisemamaalaus, jossa pylväiden ja balusterikaiteen muodostaman loggia-aiheen takaa avautuu italialaistyyppinen kuvitteellinen maisema. Porrashuone on suorakaiteen muotoinen. Porras on kaksivartinen suora porras. Hissi on sijoitettu asuntovyöhykkeelle kerrostasanteen sivuun. Ullakolle on hiljattain rakennettu ullakkoasuntoja.
Rakenteet:
Portaikon kantavana rakenteena ovat palkit. Tasanteiden ja syöksyjen alapinnat ovat suorat.
Kiinteä sisustus:
Seinät on maalattu ja koristeltu rikkain koristemaalauksin, joissa kasviaiheita ja myyttisiä figuureja. Näkyvillä on runsaasti esiinottoja. Askelmat ovat mosaiikkibetonia, etureuna profiloitu. Tasanteet ovat mosaiikkibetonia, jossa monivärinen koristelaatoitus. Kaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä, käsijohde puuta. Ullakkoportaassa teräspinnakaide. Hissi on vuodelta m Kone 1931. Sisustus jalopuuviilua, kuilun etuseinämä kerrostasanteelle päin teräsverkkoa. Ovet ja ikkunat on uusittu. Lasipallolampetit, jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Ovet uusittu, maalauskoristelut restauroitu maalaamalla ne päälle uudestaan, runsaasti esiinottoja näkyvissä. Melko hyvin säilynyt näyttävä ja maalauskoristelun osalta erikoinen porras.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos