etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Pieni Roobertinkatu 5. Korkeavuorenkatu 29.  
  porras B  
  porras E  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/52/15
Nimi:
Asunto-osakeyhtiö Neodomus
Katuosoite:
Pieni Roobertinkatu 5. Korkeavuorenkatu 29.
Käyttöönottovuosi:
1884,1907
Pääsuunnittelija:
Sebastian Gripenberg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras, Pieni Robertinkatu
Tilarakenne:
Kadulta tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa noustaan yhteensä noin 15 askelmaa heiluriovien erottamaan välikköön, jonka perällä porrashuone on. Eteisen suorassa portaassa on yksi lepotaso. Tämä porras on alaosiltaan 1800-luvulta, korotettu 1900-luvun alussa. Porrashuone on suorakulmainen, mutta porras on kaarevasivuinen kiertävä ja yksisyöksyinen porras (alimmassa kerroksessa yksi lepotaso). Kerrostasanne on portaan pitkällä sivulla. Portaan keskelle on sijoitettu hissi.
Rakenteet:
Porrasaukon keskellä on kaksi kantavaa pilaria. Tasanteiden alapinnat ovat ristiholvatut, porrassyöksyjen alapinnat ja eteisen katto ovat segmenttiholvatut.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin alaosa on plastisesti harkotettu ja rusehtavaksi marmoroitu, yläosa maalattu vihreäksi ja jäsennelty punaiseksi maalatuilla liseeneillä kenttiin, jotka on reunustettu siroin nauhamaisin koristein. Eteisen katto vaalea ja reunustettu maalatuin koristelistoin, jossa punaisella pohjalla pelkistetty akantus-aihe. Ristiholvit ja syöksyjen alapinnat valkoiset, samoin kuin porrashuoneen suora katto, jossa holkkalista. Porrashuoneen seinillä toistuvat punaiset liseenit ja hillitysti koristellut vihreät kentät, nyt kellanruskeiden kehysten jäsentäminä. Askelmat ovat rihlattua kalkkikiveä, tasanteet ovat kalkkikivilaattaa. Ylimmän (korotetun osan) kerroksen askelmat ovat hiottua betonia ja tasanteet hiottua betonilaattaa. Käsijohde on puuta ja kiertää portaan ulkoseiniä pitkin. Hissi on vuodelta 1935 ja mallia Christian Wisbeck. Hississä on erityisen hieno viilusisustus. Hissikuilu on pieniruutuista teräsverkkoa Vanhat lasiaukolliset peiliovet lienevät vuoden 1906 muutosvaiheesta, tuulikaapinovet ehkä vanhemmat. Ikkunat uusittu. Yksi vanha sisäikkuna, jossa näkösuojana diagonaalikuvioinen koristepainatus. Seinävalaisimet ovat niin kutsuttua Bausarjaa, opaalilasikalotti + messinkikanta. Jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt 1800-luvun ja 1906 yhdistelmä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos