etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Iso Roobertinkatu 3-7  
  porras A  
  porras A  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/88/2, 5/88/8
Nimi:
Katuosoite:
Iso Roobertinkatu 3-7
Käyttöönottovuosi:
1891
Pääsuunnittelija:
Rakennusmestari E. Sihvola ja arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras pihasiivessa
Tilarakenne:
Eteishalli on kaksiosanen pitkulainen tila. Ensimmäisessä osassa on kolmion muotoinen sisääntuloalue, josta noustaan yksi askelma varsinaiseen eteishalliin. Hallin osia erottaa toisistaan segmenttikaaren ja pilasterien muodostama aukko. Porrashuoneen ja eteisen väliltä on ovet poistettu, yläikkuna on jäljellä. Avara ja valoisa kaksivartinen porras, jonka toinen syöksy on suora ja toinen kiertyy lepotasolle, joten lepotaso on tavallista pienempi.
Rakenteet:
Porrassyöksyjen välissä jyhkeät kantavat pilarit, joissa nurkkakoristeet. Syöksyjen reunoilla palkit, syöksyjen ja tasanteiden alapinnat ovat suorat.
Kiinteä sisustus:
Seinät ovat rapatut ja maalatut. Seinät on jaettu urien avulla kenttiin. Seinäpinnat kerman väriset, urat ruskeat. Eteishallin katossa peiliholvi, jonka keskellä rosetti. Eteishallin profiloidut kattolistat ja rosetti maalattu ruskealla. Porrashuoneen katto peiliholvattu, profiloidut mm. munasauva-aiheella koristellut kattolistat ruskeat. tasanteiden alapinnat keltaiset. Eteishallissa kaariaukkoon asennettu peili. Askelmat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia ja etureunat profiloidut. Tasanteiden lattiassa mustalla ja punaisella mosaiikkibetonilla tehty kehys, näin syntyvän kentän keskellä pyöreä koristekuvio. Eteishallin lattiassa lukee SALVE, teksti on tehty kullan keltaisella mosaiikkibetonilla ilmeisesti myöhemmin sillä pohjan väri poikkeaa ympäristöstä. Kaide on jyhkeä puinen balusterikaide. Seinillä kiertää puinen profiloitu käsijohde.Lepotasanteilla tuolit. Ikkunat ja parvekeovet uusittu 1900-l. lopussa. Vanhat paripeiliovet, asuntojen ovet lasiaukolliset, koristelaseja jäljellä. Useassa ovessa rosettikoristeet. Valaisin opaalilasipallo, levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Varitystä lukuunottamatta hyvin säilynyt tilallisesti rikas porras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos 2-luokka: edustaa rakentamisaikakautensa laadukasta arkkitehtuuria