etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Uudenmaankatu 36  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/90/23
Nimi:
Katuosoite:
Uudenmaankatu 36
Käyttöönottovuosi:
1890, osittain 1860-luvulta.
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel.
Porrashuone:
D
Tyyppi:
pääporras, pihasiipi
Tilarakenne:
Saavutaan neliömäiseen ikkunalliseen eteishallin, jonka sivulta avautuvat pariovet porrashuoneeseen. Ensimmäiselle kerrostasanteelle noustaan muutama askelma. Porrashuone on avara hallimainen tila. Kaksivartista suoraa porrasta, jossa on yksi lepotasanne kiertää L-muotoinen kerrostasanne.
Rakenteet:
Porrastasanteiden alapinnat ovat laakeita holveja, porrassyöksyjä kantavat teräspalkit koristeelliset valurautapilarit, syöksyjen alapinnat ovat suorat.
Kiinteä sisustus:
Seinät ja katot rapatut, katon väri vaaleanharmaa, profiloidut kaksiosaiset kattolistat valkoiset. Seinät vaalean punaiset. Porrashallin katto on suora kenttä, jota kiertää kaksiosainen profiloitu kattolista. Listojen välissä katossa holkkapyöristys. Valurautapilarit ovat kaksiosaiset ja uusrenessanssityyliset: alaosa on neliön muotoinen, yläosa on rihlattu ja pyöreä, kapiteelit ovat korinttilaiset. Askelmat mosaiikkibetonia. Porrasaskelmien etureuna profiloitu. Tasanteet mosaiikkibetonilaattaa, shakkiruutukuvio, reunoilla koristeellinen värillinen (punaista ja keltaista) boordi, joka alatasanteella on juokseva koira-aiheinen , ylempänä yksinkertaisempi ympyrä-aiheinen. Kuvioaiheet ovat erilaiset kuin A-portaassa. Rautakaide koostuu koristeellisista kasviaiheisista valurautaelementeistä, joiden päätteenä pieni kolonni. Kaiteen valurautaelementti erilainen kuin A-portaassa. Profiloitu puinen käsijohde ja kaide on maalattu mustaksi. Ap. uusrenessanssityyliset paripeiliovet, joissa yläpeili on lasia, asunnoissa vihreätä struktuurilasia. Ikkunat uusittu 1900-luvun lopulla. Ikkunapenkit levytetty. Opaalilasipallot seinillä sekä katossa varren päässä. Levypatterit
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt väritystä lukuunottamatta, tilallisesti mielenkiintoinen ja näyttävä porras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos