etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Ratakatu 29. Fredrikinkatu 23.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/93/29
Nimi:
Katuosoite:
Ratakatu 29. Fredrikinkatu 23.
Käyttöönottovuosi:
1892
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel / arkkitehti August Nordberg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras, Fredrikinkatu
Tilarakenne:
Kadulta astutaan tuulikaappiin, jonka jälkeen seuraa kaksiosainen eteishalli. Eteishalli on samalla tasolla porrashuoneen alatasanteen kanssa. Porras on yksisyöksyinen kiertävä U-porras, jonka takaseinät ovat viistetyt. U:n keskiosaan on sijoitettu hissi.
Rakenteet:
Porrastasanteet ja porrassyöksyjen alapinnat ovat holvatut. Porrassyöksyjen välissä on kantava keskiseinä, jonka keskellä on aukko ja siinä kaide. Hissin aukko on kannatettu kahden teräspilarin ja teräspalkkien avulla.
Kiinteä sisustus:
Seinät ja katot ovat rapatut ja maalatut. Porrashuone on uusrenessanssiasussaan. Porrashuoneen seinäpinnat on jäsennelty kenttiin siten että alaosissa on vihreä marmorointi sekä punaruskea rajausviiva; yläosissa on lohenpunertava sävy, joka on kehystetty siroin maalatuin viiva-aihein. Eteishallissa pilasterit jäsentävät tilan kahteen osaan, seinäpinnat on pintakäsitelty samaan tapaan kuin porrashuone. Porrashuoneen seinällä laaja esiinotto, johon nykyinen asu perustuu. Eteishallin kattopinnat ovat suorat, varustettu profiloiduin kattolistoin ja koristemaalattu kauttaaltaan. Porrashuoneen katto, sekä tasanteiden ja syöksyjen alapinnat on koristemaalattu siroin groteskiaihein. Katoissa vihreä korosteväri kehyksissä. Portaat ovat mosaiikkibetonia askelmien etureunat ovat profiloidut. Tasanteilla on keraamista laattaa diagonaaliladonnassa, värit valkoinen, terrakotta ja mustanruskea. Ullakolle johtavat ylimmät askelmat ovat maalattua betonia. Keskiseinämässä olevassa aukossa on kaide, jonka koristeelliset kuviot on taivutettu lattateräksestä, kaidepuu lakattu. Portaan ulkokehällä kiertää käsijohde. Hissi on vuosimallia 2008 / MP hissi Oy. Hissin sisustus on uusvanha. Hissikuilu hyvin pienisilmäistä teräsverkkoa. Vanhat paripeiliovet, joiden yläosien koristelasit ovat säilyneet. Parvekeovet ovat vanhat, mutta ikkunat on pääosin uusittu . Tuulikaapissa vanhat heiluriovet. Vanha vintin rautaovi säilynyt, samoin sen vieressä yksi vanha helmiponttipaneelipintainen varastokomero. Seinillä vanhat kaksiosaiset lampetit, joissa pisaranmalliset lasikuvut. Eteishallissa vastaavat yksikupuiset kattovalaisimet. Levypatterit
Tilan säilyneisyys:
hyvin säilynyt
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos