etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Fredrikinkatu 19. Laivurinrinne 2. Merimiehenkatu 6.  
  porras A.  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
  porras E  
  porras F  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/450/19
Nimi:
Wuorisen talo. Kulmion talo.
Katuosoite:
Fredrikinkatu 19. Laivurinrinne 2. Merimiehenkatu 6.
Käyttöönottovuosi:
Ensimmäinen rakennusvaihe valmistui vuonna 1896.
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtuuritoimisto Usko Nyström - Petrelius - Penttilä
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras, Fredrikinkatu
Tilarakenne:
Kadulta tullaan komeaan suorakaiteen muotoiseen eteisaulaan, joka jatkuu ovaalin muotoisella väliköllä, jonka perällä porrashuone on epäsymmetrisesti. Eteisaulassa on juhlava suora porras, jossa noustaan lähes kokonainen kerros ylös porrashuoneen alatasanteelle. Porrashuone on soikean muotoinen. Soikion pitkää sivua kiertää kaksivartinen kiertävä porras. Tilallisesti mielenkiintoinen ja vaikuttava.
Rakenteet:
Porrasrakenteita kantavat seinien lisäksi palkit ja konsolit. Tasanteiden ja syöksyjen alapinnat ovat suorat, lukuun ottamatta konsolien kantamaa pientä lepotasannetta, jonka alapinta on ristiholvattu.
Kiinteä sisustus:
Eteisaulan seinän alaosa on rustikoitu eli harkotettu vaakasuuntaisesti. Ylempänä harkotuksen lisäksi sivuseinillä uusrokokoo-henkinen peilikuvio ja taustaseinällä nissit eli kaarevat syvennykset. Seinät ovat valkoiset. Eteishallin dramaattinen katto on jaettu ruutuihin koristeellisen palkiston avulla. Näin syntyvät kasettipinnat ovat siniset ja palkisto sekä konsolit tummanruskeat. Soikean välikköosan katto on sininen ja kupoliholvattu. Eteishallin kaide on kierreteräsrungon varassa oleva pyöreä puukäsijohde, jonka päissä on koristepallot. Porrashuoneen seinät on maalattu valkoisiksi. Soikean porrashuoneen katossa on voimakas holkkakattolista, joka on koristeltu konsolein. Kattopinta on maalattu tummansiniseksi. Eteisaulan lattiat ja portaat ovat mosaiikkibetonia. Alatasanteella on kuviollista ja moniväristä mosaiikkibetonikoristelua. Porrashuoneen askelmat ovat mosaiikkibetonia, askelmien etureuna profiloitu, tasanteet mosaiikkibetonista koristelaattaa, kuten eteishallin lattiassa, mutta kehyskoriste erilainen. Kaide on koristeellinen, taivutettua lattaterästä, profiloitu puinen käsijohde. Lisäksi seinällä puinen käsijohde. Hissi on sijoitettu porraskuiluun. Hissi on ilmeisesti vanhempi kuin A-portaan eli jo 1920-luvulta. Hissikorissa hieno lasikatto, jossa koristeellinen puitejako. Lisäksi peili, penkki, sisustus tummaa puuviilua, saksiveräjä yms. Kuilu on pieniruutuista teräsverkkoa, jonka etusivulla 1920-l klassismia edustavia koristeita. Ikkunat uusittu. Kerrostasanteiden ovet ovat vanhat lasiaukolliset peiliovet. Opaalilasivalaisimet, lisäksi antiikkilasisia nk. Bau-seinävalaisimia, Eteishallissa riippuvalaisin n. 1920-l. Jaepatterit
Tilan säilyneisyys:
hyvin säilynyt, dramaattinen uusbarokki(rokokoo)porrashuone
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos