etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Fredrikinkatu 14. Merimiehenkatu 8.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/112/2
Nimi:
Katuosoite:
Fredrikinkatu 14. Merimiehenkatu 8.
Käyttöönottovuosi:
1889
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kadulta astutaan suoraan kapeaan eteishalliin, jossa jyrkähkö suoravartinen porras ylös varsinaiseen porrashuoneeseen. Porras on avoin kaksivartinen suora porras, jonka lepotasanne on julkisivun puolella. Asuntotasanne jatkuu paikoin porrashuoneen sivuille
Rakenteet:
Porrassyöksyjä kantavat palkit. Porrassyöksyt ja tasanteet ovat holvatut, osa katoista ristiholvattu. Eteishallin ja ylätasanteen katto suora.
Kiinteä sisustus:
Seinät ja katot rapatut ja maalatut. Porrashuoneen seinien alaosa ruskea, punainen rajausviiva, yläosa ja katot vaaleat. Eteishallin koristemaalatut seinät ja katto entisöity. Seinät on jäsennelty kenttiin: alaosassa marmorointi (ruskea ja vihreä), yläosassa vihertävä kenttä reunustettu groteskiaihein. Eteishallin katossa monivärinen peilijäsentely ja koristemaalaus sekä voimakas holkkamainen profiloitu kattolista. Ylätasanteen katto on valkoinen ja siinä on profiloidut holkkakattolistat. Portaat ovat kalkkikiveä, askelman pinta rihlattu. Porrastasanteet mosaiikkibetonia. Kaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä (maalattu harmaaksi, kultaiset korosteet), kaidejakson päätteenä on siro valurautakolonni. Puinen käsijohde on profiloitu ja tammiootrattu. Alkuperäiset peilipariovet. Ikkunat uusittu äskettäin. Lasipallot, joissa antiikkilasikupu. Jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
hyvin säilynyt kokonaisuus
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos