etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Rauhankatu 13  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/13/2
Nimi:
Katuosoite:
Rauhankatu 13
Käyttöönottovuosi:
1890 -luku
Pääsuunnittelija:
Arkkitehdit Karl Hård af Segerstad ja Bertel Jung
Porrashuone:
B
Tyyppi:
sivuporras
Tilarakenne:
Käynti porttikäytävän sivusta koristeellisella puulasiseinällä porrashuoneesta erotettuun tuulikaappiin. Porrashuoneesta käynti myös suoraan pihalle. Portaikko on suora kaksivartinen avoporras, välitasanteilla puisteluparvekkeet.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena ovat porrassyöksyjen ja välitasanteiden alla näkyvät teräspalkit. Palkkeja verhoaa profiloitu rappaus. Kattopinnassa näkyvissä kappaholvit.
Kiinteä sisustus:
Seinien alaosa h=900mm on maalattu vihertävän väriseksi, yläosat ovat vaalean vihreät. Ylempiä seinäkenttiä kehystävät vihreän ja valkoisen väriset koristekuviot. Sisääntulokerroksessa sekä porrassyöksyjen ja tasanteiden alapinnoissa sabloni-maalatut kasviaiheiset kuviot, värisävyinä beige, vihreä ja luonnonvalkoinen. Porrasaskelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Sisääntulokerroksessa sekä asunto- ja välitasanteilla harmaan ja okran väristä mosaiikkibetonilaatta, reunuksena kapeampaa moniväristä laattaa. Tasanteilla on alkuperäiset puiset, harmaaksi maalatut jalkalistat. Ullakolle johtavien ylimpien syöksyjen porrasaskelmat ovat hiottua betonia. Kaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä ja se on ruskeaksi maalattu. Puinen profiloitu käsijohde on ruskeaksi petsattu. Alkuperäiset puuleikkauksin runsaasti koristellut ovet ovat pääosin säilyneet. Ulko-ovi on ikkunallinen lakattu puupeiliovi koristeleikkauksin. Ulko-oven yläpuolella kaari-ikkuna. Pihan puolen ovi on maalattu ikkunallinen peiliovi. Asuntojen pääovi liittyy poikkeuksellisesti koko seinän kokoiseen puulasiseinään. Ovilistoissa myös koristeleikkauksia. Ensimmäisen asuinkerroksen kaikki ovet ja pohjakerroksen yksi ovi on vaihdettu viilupintaisiksi laakaoviksi. Vanhat ikkunat on maalattu vaalean beigen sävyiseksi. Parvekeovet on levytetty umpeen, vain yksi ikkunallinen parvekeovi on ilman levytystä. Käynti ullakolle erotettu myöhemmin lisätyllä teräsportilla. Kattopinnoissa roikkuvat happohimmennetyt lasipallot.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan lukuun ottamatta ensimmäistä asuinkerrosta, jonka ilme uusittujen ovien takia poikkeaa muusta porrashuoneesta. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoiseurooppalaista renessanssia ja gotiikkaa, joka heijastuu porrashuoneen puuleikkauksin koristeltuihin oviin ja lasiseiniin.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt