etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Ludviginkatu 3-5  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/50/5
Nimi:
Katuosoite:
Ludviginkatu 3-5
Käyttöönottovuosi:
1890
Pääsuunnittelija:
Arkkitehdit Selim A. Lindqvist & Elia Heikel & C.R. Rosenberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kadulta tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa ei ole portaita. Porrashuone on suorakulmainen, porras kaksivartinen suora porras. Toisessa kerroksessa porrastasannetta on myöhemmin laajennettu.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena ratakiskot, tasanteiden alapinnat holvatut, syöksyjen alapinnat suorat. Porrashuoneen katto kappaholvattu. Porrassyöksyjen väliin on sijoitettu hissi kaventamalla porrassyöksyjä. Hissikuilun takana on uusi korkea ja kapea betoniseinä.
Kiinteä sisustus:
Seinien alaosa on marmoroitu vihreäksi. Seinän yläosa on oliivin vihreä, katon rajassa on art nouveau henkinen kukka-aiheinen friisi. Eteishallin katossa profiloitu kattolista, kattopinta vaaleanvihreä ja koristeltu samantapaisin kukka-aihein kuin seinät. Tasanteiden ja syöksyjen alapinnat ovat beiget ja reunustettu nauhamaisin koristein. Askelmat ja tasanteet mosaiikkibetonia, tasanteilla samasta materiaalista koristeellinen monivärinen kehys, jonka keskellä tummempi kenttä. Porraskaide koostuu koristeellisista valurautaelementeistä, käsijohde puuta, kaiteen päätteenä kierteinen valurautatolppa. Hissin kohdalla uudempi teräksinen ja muovipäällysteinen käsijohde sijoitettu seinään koverrettuun syvennykseen. Hissi on mallia Kone vuodelta 1963. Hissikuilun etuseinämä on mahonkiviilua, muut seinät tiheäsilmäistä teräsverkkoa, sisustus vaaleaa puuviilua. Ovet uusittu laakaoviksi. Osa ikkunoista uusittu, osa on vanhoja lasimaalausikkunoita. Valaisimina erilaisia opaalipallovalaisimia, levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Tila art nouveau -henkisessä asussa, ovet uusittu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos