etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Kirkkokatu 9. Mariankatu 12.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/11/6
Nimi:
Katuosoite:
Kirkkokatu 9. Mariankatu 12.
Käyttöönottovuosi:
1870 -luku
Pääsuunnittelija:
Theodor Höijer
Porrashuone:
D
Tyyppi:
keittiöporras
Tilarakenne:
Sisääntulossa on heti seinä vastassa, jonka sivuilta nousee porras ylös ja alas. Tilallisesti mielenkiintoinen uusrenessanssiajan keittiöporrasjoka kiertyy U-mallisen keskiseinäkkeen ympärille. Asuntotasanteilla kaariholvit. Keskiseinäkkeen aukko lisää porrashuoneen avaraa tunnelmaa. Asuntotasanne pitkällä sivulla. Tasanteilla asuntojen ovien lisäksi kaksi varastokaappia.
Rakenteet:
Kantava rakenne on muurattu ja holvattu
Kiinteä sisustus:
Portaiden askelmat ovat harmaaksi maalattua lautaa, etupinta maalattua betonia. Porrasaskelmien etupinnassa on teräsvahvistus. Välitasanteiden lattiat ovat harmaaksi maalattua betonia ja osittain lautaa. Vanhat puujalkalistat on maalattu harmaaksi. Kaiteet ovat harmaaksi maalattuja teräskaiteita. Asuntojen ja varastojen alkuperäiset peiliovet listoineen ovat voimakkaasti profiloituja ja maalattu vihreiksi. Vintin ovi on alkuperäinen harmaaksi maalattu teräsovi. Ulko-ovi on vanha, mutta ei alkuperäinen puuovi. Sisääntulokerroksessa lähes lattianrajassa on alkuperäinen sisäikkuna, joka maalattu harmaaksi. Valkoiseksi maalatut ulkoikkunat ovat vanhat, mutta kaikki eivät ole alkuperäisiä. Seinillä opaalilasiset pallovalaisimet. Porrashuoneeseen on lisätty sähkölistat.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on säilynyt erityisen hyvin alkuperäisessä asussaan. Vain rakennuksen keittiöportaissa (C ja D)on säilynyt alkuperäiset ovet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt