etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Snellmaninkatu 23  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/17/6
Nimi:
Katuosoite:
Snellmaninkatu 23
Käyttöönottovuosi:
1890 -luku
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käytävämäisestä sisäänkäynnistä suora porras johtaa ensimmäiselle asuntotasanteelle. Käynti myös suoraan takapihalle. Porras on avara suora kaksivartinen, välitasanteilla puisteluparvekkeet. 1960-luvulla tehdyissä muutoksissa asuntotasanteet laajennettu asuntovyöhykeille. Ullakolle on rakennettu uusi porras, joka poikkeaa ulkonäöltään vanhasta.
Rakenteet:
Tasanteiden kattopinnat holvattu. Syöksyjen alapinnat ovat holvatut ja reunoilla näkyvät rappauksin profiloidut kantavat teräspalkit.
Kiinteä sisustus:
Seinä- ja kattopinnat sekä syöksyjen alapinnat on rikkaasti ja voimakkain värein maalattu uusrenessanssin tyylin mukaisesti. Maalauskenttiä kiertävät sablonikuviot. Seinien alaosissa kiiltävä pinta. Konservoituja seinä- ja kattopintoja on osittain näkyvissä. Asuntojen laajennetuilla tasanteilla seinäpinnat ovat yksiväriset ja vaaleansiniset. Porrasaskelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla kuvioidut kentät mosaiikkibetonilaattaa (musta, punainen, harmaa) ja harmaa mosaiikkibetoni. Sisääntulokerroksen portaassa mattosilmukat. Portaissa ja tasanteilla alkuperäiset ruskeaksi maalatut jalkalistat. Koristeelliset valurautakaiteet on maalattu harmaan ruskeaksi. Käsijohde on lakattua puuta. Asuntojen 1960-luvilla uusitut laakaovet ovat tumman ruskeaksi petsattua viilua. Ikkunat ja parvekkeen ovet on uusittu ja maalattu beigen värisiksi. Ikkunalaudat ovat väriltään ruskeat. Vintin ovet ovat uusia valkoiseksi maalattuja teräsovia. Ulko-ovi on uusittu ikkunallinen peiliovi. Kaikki valaisimet ovat uusia. Kattopinnoissa roikkuvat opaalilasipallot, seinäpinnoilla opaalilasipallot messinkikannoilla, asuntojen edustojen alakatoissa upotetut valaisimet.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuoneessa tehty suuria muutoksia 1960-luvulla, kun asuntoja jaettu pienemmiksi. Porras jatkuu ullakolle kokonaan uuden näköisenä. Itse uusrenessanssiajan portaikko on säilynyt varsin pitkälle alkuperäisessä asussaan.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos