etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Korkeavuorenkatu 27. Pieni Roobertinkatu 8  
  porras A  
  porras B  
  porras E  
  porras F  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/58/17
Nimi:
Katuosoite:
Korkeavuorenkatu 27. Pieni Roobertinkatu 8
Käyttöönottovuosi:
1899
Pääsuunnittelija:
Z. Finckenberg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Pikku-Roobertinkadulta ristiholvattuun eteistilaan, joka on erotettu väliovella tynnyriholvatusta eteiskäytävästä, josta johtaa kolme porrasaskelmaa itse porrashuoneeseen. Porrashuoneen perällä olevasta tuulikaapista käynti sisäpihalle. Suorakaiteenomaisessa ikkunaseinältään pyöristetyssä avarassa porrashuoneessa suora kaksivartinen porras kerros- ja välitasanteineen. Sisäpihan puolella olevilla välitasanteilla kaksi ikkunaa. Asuntotasanteilla on kaksi pää- ja kaksi sivuovea. Ylin eli viides kerros on hyvin valoisa korkeiden ikkunoiden takia. Hissi on rakennettu porrassyöksyjen keskelle 1930-luvulla.
Rakenteet:
Kerros- ja välitasanteet sekä porrassyöksyt tuettu profiilirapatuin ratakiskoin, jotka hissin kohdalla tukeutuvat hissikuilun takaosan kantavaan pilariin.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulon ja porrashuoneen maalipinnat entisöity tai maalattu uudelleen vanhan mallin mukaan esiinottojen perusteella. Seinät ovat alaosistaan vaaleanruskeat ja yläosistaan kellertävät, välissä tummanruskea rajaus. Seinien yläosissa on paikoin esillä vanha maalattu köynnösaiheinen friisi. Vastaavanlaisia kasviaiheita on myös tasanteiden ja porrassyöksyjen rappausprofiloiduissa alapinnoissa sekä porrashuoneen katossa. Sisääntulon eteistilan ristiholvissa aurinkokuvio ja eteiskäytävän tynnyriholvissa kasviaiheinen kasetointi. Sisääntulossa ja tasanteilla on profiloidut puiset harmaaksi maalatut jalkalistat ja porrassyöksyissä seiniin maalatut jalkalistat. Porrassyöksyn askellankut harmaata sementtimosaiikkia. Sisääntulokerroksessa sekä kerrostasanteilla koristekuvioitua sementtimosaiikkilaattaa (punainen, sininen, harmaa, musta, okra) koristekehyksineen. Välitasanteilla puna-mustan kehyksen rajaamat okran väriset sementtimosaiikkivalut. Pihalle johtavassa tuulikaapissa hiottu betoni, joka maalattu myöhemmin. Tasanteilla säilynyt harmaaksi maalatut profiloidut puujalkalistat, porrassyöksyjen kohdalla seinälle maalatut jalkalistat. Porraskaiteen valurautaiset kaidetolpat puukäsijohteineen ovat säilyneet. Kaide maalattu tummanharmaaksi, käsijohde mustaksi. Hissin verkkoseinän kohdalla profiloitu mustaksi maalattu puinen käsijohde. Porrassyöksyjen väliin 1930-luvulla avatun hissikuilun seinämät tummanharmaaksi maalattua teräsverkkoa. Hissin rakentamisen yhteydessä tehty muutoksia kaiteeseen, tasanteisiin ja koverrettu seiniä. Ulko-ovi ja yläpuolinen kaari-ikkuna ovat maalattua puuta. Lasiaukollinen peiliovi on mahdollisesti uusittu vanhan mallin mukaan. Eteiskäytävän lasillinen peilipariovi ootrattu. Pihan puolella vanhat maalatut lasiaukolliset puuovet. Asuntotasanteilla kaksi pääovea ja yksi sivuovi. Toisen kerroksen korkeat pääovet lasiaukollisia ootrattuja paripeiliovia, joihin liittyvät yläikkunat. Sivuovet yksilehtisiä peiliovia. Ylemmissä kerroksissa ovet on vaihdettu viilupintaisiksi levyoviksi. Välitasanteiden alkuperäisissä ikkunoissa jäljellä espanjoletit. Valkoisiksi maalatut betoniset ikkunapenkit. Valaisimet opaalilasipalloja. Sisääntulokerroksessa vanhat radiaattorit.
Tilan säilyneisyys:
Säilynyt yläkerrosten asuntojen ovia lukuunottamatta pitkälti alkuperäisasussaan (tai restauroinnin myötä alkuperäistä vastaavana).
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos