etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Ratakatu 17. Annankatu 2.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Punavuori
Sijaintitunnus:
5/93/15
Nimi:
Katuosoite:
Ratakatu 17. Annankatu 2.
Käyttöönottovuosi:
1880 -luku, 1910 -luku
Pääsuunnittelija:
Theodor Höijer (Ratakadun puoleinen rakennus), Valter Thomé (Annankadun puoleinen rakennus)
Porrashuone:
B
Tyyppi:
keittiöporras
Tilarakenne:
Pihalta tullaan suoraan porrashuoneeseen. Eteen alas portaat kellariin ja ylös ensimmäisen kerroksen asuntotasanteelle. Suorakaiteenmuotoinen suorasivuinen kiertävä porras asuntotasanteineen (ikkunaseinällä). Yksi asunto ja ikkuna /kerros. Kolmen alimman porrassyöksyn kulmissa on komerot (2 kpl/syöksy), ylimmissä on vain yksi komero ikkunaseinällä.
Rakenteet:
Kerrosten 1-3 porrassyöksyt ja tasanteet tukeutuvat sivuseiniin ja keskiseinämään eli kielimuuriin. Kahden ylimmän kerroksen sekä ullakolle vievien ulokeportaiden betoniaskelmat on muurattu toisesta päästään sivuseiniin. Porrassyöksyjen alapinnat sileäksi rapattuja.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Rapatut seinät maalattu alaosistaan sammalenvihreiksi ja yläosistaan vaaleiksi (likaisen valkoiset). Rajausviiva oliivinvihreä. Kolmen alimman kerroksen porrassyöksyissä ruskeiksi maalatut puuportaat, joissa on etureunassa metallinen suojalista. Tasanteet ovat tummaa valuasfalttia(?). Kahden ylimmän kerroksen porrassyöksyt ja tasanteet hiottua betonia. Siellä portaan ulkoreunassa ruskeaksi maalattu teräskaide, jonka käsijohteena on paksuhko teräsputki. Kellarinportaat tiiliset. Alkuperäiset(?) puuikkunat, maalattu vaaleanvihreiksi. Ikkunapenkit alakerroksissa puuta ja yläkerroksissa betonia (maalattu vihreiksi). Ulko-ovi vaaleanharmaa ikkunallinen peiliovi. Ikkunoissa on uudemmat lankalasit. Kolmen alimman kerroksen huoneisto-ovet ja komeronovet sekä kellarin ovet vihreiksi maalattuja peiliovia. Kahdessa ylimmässä kerroksessa yksinkertaisemmat kehykselliset ovet. Ullakon ovi sileä vihreäksi maalattu teräsovi.Porrassyöksyjen takaseinillä asuntoihin johtavat lasitiili-ikkunat kaikissa kerroksissa. Osittain vanhoja, osittain uusittuja sähkökalusteita. Valaisimet alakerroksissa opaalipalloseinävalaisimia. Ylimmissä kerroksissa yksinkertaisia hehkulamppuja seinillä ilman kupua. Ensimmäiseen kerrokseen nousevassa porrassyöksyssä valurautainen hopeiseksi maalattu jaepatteri.
Tilan säilyneisyys:
Säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.
Arvotus:
historiallinen arvo autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt