etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Annankatu 13. Uudenmaankatu 15  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras E  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/87/15
Nimi:
Katuosoite:
Annankatu 13. Uudenmaankatu 15
Käyttöönottovuosi:
1892
Pääsuunnittelija:
August Nordberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras, Uudenmaankatu
Tilarakenne:
Käynti Uudenmaankadulta muutamaa porrasta ylempänä olevaan ristiholvattuun eteiskäytävään, joka on erotettu muusta porrashuoneesta väliovella. Eteiskäytävältä sekä porrashuoneesta ovet katutason myymälätiloihin. Porrashuoneen perällä olevasta tuulikaapista käynti sekä sisäpihalle että alas kellariin. Suorakaiteen muotoisessa avarassa porrashuoneessa suora kaksivartinen porras kerros- ja välitasanteineen. Sisäpihan puolella olevilla välitasanteilla kaksi ikkunaa. Ylin eli kolmas kerros on hyvin valoisa korkeiden ikkunoiden takia. Porrassyöksyjen väliin on lovettu hissi 1920-luvulla. Tässä yhteydessä on porrassyöksyjen seiniä hieman koverrettu riittävän leveyden säilyttämiseksi.
Rakenteet:
Porrassyöksyjen reunoille on lisätty hissin rakentamisen yhteydessä kantavat palkit. Kerros- ja välitasanteilla laakeat kappaholvit profiilirapattuine ratakiskoineen.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneen seinät, katto ja syöksyjen alapinnat rapattu ja maalattu. Seinät beigen sävyiset, katto ja syöksyjen alapinnat valkoiset. Porrashuoneen kattopinnassa sekä syöksyjen alapinnoissa rappausprofiilit. Porrashuoneessa on esiinottoja, joissa näkyy polykrominen koristemaalaus 1800-luvulta. Porrassyöksyn askellankut ovat harmaata sementtimosaiikkia (Helsingfors Cementgjuteri Aktiebolag). Sisääntulokerroksessa sekä kerros- ja välitasanteilla koristekuvioitua sementtimosaiikkilaattaa (punainen, harmaa, musta, okra) koristekehyksineen, mallia "juokseva koira". Pihalle johtavassa tuulikaapissa hiottu betoni, joka maalattu myöhemmin. Tasanteilla säilynyt ruskeaksi maalatut profiloidut puujalkalistat, porrassyöksyjen kohdalla seinälle maalatut jalkalistat. Porraskaiteen valurautaiset kaidetolpat puukäsijohteineen ovat osittain säilyneet. Kaide maalattu vaalean ruskeaksi, käsijohde tumman ruskeaksi. Hissin verkkoseinän kohdalla pyöreä ruskeaksi maalattu puinen käsijohde Hissi on vuodelta 1926. Porrassyöksyjen väliin avatun hissikuilun seinämät ruskeaksi maalattua teräsverkkoa. Hissin ovien art deco-henkiset koristeornamentit taivutettu teräsputkesta ja lattateräksestä. Hissin rakentamisen yhteydessä tehty muutoksia kaiteeseen, tasanteisiin ja koverrettu seiniä. Ulko-ovi ja yläpuolinen kaari-ikkuna ovat lakattua puuta ja ne on uusittu 2000-luvun alussa. Lasiaukollinen peiliovi tehty vanhan mallin mukaan. Eteiskäytävän peiliovet ootrattuja. Asuntotasanteilla kaksi pääovea ja yksi sivuovi. Korkeat pääovet lasiaukollisia paripeiliovia, joihin liittyvät yläikkunat levytetty pääosin umpeen. Osa alkuperäisistä hiotuista ovilaseista säilynyt. Sivuovet yksilehtisiä peiliovia. Porrashuoneen ovet peittomaalattu ruskeiksi. Pihan puolen lasiaukollinen puuovi uusittu 1960-luvun tyyliin. Välitasanteiden alkuperäisissä ikkunoissa jäljellä espanjoletit. Kaikki valaisimet ja sähkökalusteet uusittu: eteiskäytävällä messinkiset uusvanhat kynttilälampetit, porrashuoneen seinillä opaalilasiset puolipallot sekä opaalilasipallot. Sisääntulokerroksessa vanha valurautainen jaepatteri
Tilan säilyneisyys:
Porrashuoneen ilme säilynyt melko hyvin.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos