etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Liisankatu 7. Meritullinkatu 25-27.  
  porras AD  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/21/16
Nimi:
Katuosoite:
Liisankatu 7. Meritullinkatu 25-27.
Käyttöönottovuosi:
1897
Pääsuunnittelija:
J. G. Rosenberg
Porrashuone:
AD
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Meritullinkadulta sisääntuloportaikkoon, joka on väliovin erotettu ensimmäisestä kerrostasanteesta. Portaikon seiniä jäsentävät pilasterit kannattavat ristiholveja. Ulko-oven yläpuolella erillinen ikkuna. Porrashuoneen tasannetta on laajennettu asuntovyöhykkeelle, johon avautuu myöhemmin rakennettu hissi. Tasanteelta syöksy johtaa myös alas sisäpihan tasolla olevaan käytävään, jonka varrella muutama asunto sekä teknisiä tiloja. Kaksisyöksyinen avoporras on aikakaudelle tyypillinen pääportaikko, jonka ylimmässä kerroksessa korkea hallimainen tila. Pihanpuolen ulkoseinälle sijoittuvilla välitasanteilla on kaksi ikkunaa. Kerrostasanteilla on alun perin ollut kolme käyntiovea. Tasannetta on laajennettu myöhemmin asuntovyöhykkeelle ja siihen avautuu myös 1990-luvun lopussa rakennettu hissi.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat näkyvissä olevat ratakiskot. Sekä tasanteiden kattopinnoissa että syöksyjen alapinnoissa kaksiosaiset kappaholvit.
Kiinteä sisustus:
Sekä sisääntulokäytävän että porrashuoneen seinä-ja kattopintojen rikas värijäsentely ja maalauskoristelu on uusrenessanssille tyypillistä. Seinien alaosat on marmoroitu ja yläosat on jäsennetty peilikenttiin, joita kehystää kasviaiheiset ornamentit. Kattojen ja syöksyjen alapinnoissa groteski-tyylistä maalauskoristelua. Sisäpihan tasolla seinät on maalattu yksinkertaisemmin. Keltaiseksi maalattuja alaosia rajaa sabloni-maalaus, yläosat ovat kellertävät. Porrasaskelmat ovat kalkkikiveä. Tasanteiden vanha keraaminen laatta (puna/valkoinen) ei vaikuta alkuperäiseltä. Profiloidut puujalkalistat ovat maalattuja. Porraskaide koostuu koristeellisista valurautatolpista ja profiloidusta puukäsijohteesta. Sisääntuloportaikkoon on lisätty puiset käsijohteet. Kerrostasanteen laajennetulla osalla on uusi keraaminen laatta. Sisäpihan tasolle johtavassa syöksyssä sekä käytävällä hovilaatta. Hissikuilu on rakennettu v. 1997 porrashuoneen sivuun nk. asuntovyöhykkeelle. Hissin etuseinämä vakio-ovineen maalattua terästä. Alkuperäiset peiliovet ja ikkunat ovat pääosin säilyneet. Osassa peiliovia lasiaukot, joissa koristelasit. Osaan liittyy myös yläikkunat. Sisäpihan käytävän peiliovet ovat pääosin uusia. Tilassa lisäksi asuntoihin liittyvät väliseinäikkunat. Ulko-ovi on vanha lasiaukollinen peiliovi ja siihen liittyy yläikkuna. Sisäpihan ovi on terälasirakenteinen. Teknisten tilojen ovet uusia maalattuja teräsovia. Vanhoissa seinävalaisimissa säilynyt koristeelliset lasikuvut. Sähkökalusteet ja jaepatterit on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan hissin rakentamisesta huolimatta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos