etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Johanneksenrinne 1. Tarkk'ampujankatu 9.  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/106/9
Nimi:
Katuosoite:
Johanneksenrinne 1. Tarkk'ampujankatu 9.
Käyttöönottovuosi:
1887
Pääsuunnittelija:
K. V. Reinius
Porrashuone:
D
Tyyppi:
keittiöporras
Tilarakenne:
Käynti sisäpihalta lyhyen käytävän kautta suoraan porrashuoneen ensimmäiselle kerrostasanteelle. Sisääntulosta oikeaan porrassyöksyn alla kellarin/varaston ovi. Neliömäisessä kulmistaan viistetyssä porrashuoneessa kierteinen porras, joka kiertää keskellä olevaa tukimuuria. Porrashuonetta on korotettu ainakin kerran. Sisäpihan puolella ikkunat ja ovet parvekkeille.
Rakenteet:
Kerros- ja välitasanteet sekä porrassyöksyt on tuettu sivuseinistä ja porrashuoneen keskellä olevasta tukimuurista eli kielimuurista. Alemmissa kerroksissa (1-3.krs) tiiliholvirakenne, ylemmissä betonivalu.
Kiinteä sisustus:
Seinien alaosa on mintunvihreä, yläosa valkoinen ja välissä on vihreä rajausviiva. Alakerrassa sinivihreät puiset jalkalistat ja ylhäällä seinään maalattu jalkalista. 2. ja 3. kerroksissa on seiniin upotetut helmiponttipaneeliset varastokomerot. Sisääntulossa lattia on hiottua betonia. Portaat ja tasanteet alakerroksissa harmaaksi maalattua puuta, joiden reunassa on teräsvahvike. 3. ja 4. kerroksen välissä materiaali vaihtuu hiotuksi betoniksi. Porrashuoneen puinen ikkunallinen peiliulko-ovi on todennäköisesti 1920-luvulta. Huoneistojen ja parvekkeiden puiset peiliovet sekä ikkunat ovat alkuperäisiä. Ullakolle johtavat vanhat teräsovet. Valaisimet ja sähköasennukset on uusittu. Radiaattorit sisääntulokerroksessa.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on säilynyt hyvin rakentamisajan asussa (alaosa 1800-lukua / yläosa 1920-lukua) maalipintoja ja valaisimia lukuunottamatta.
Arvotus:
historiallinen arvo autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt