etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Pohjoisranta 18. Maneesikatu 2b.  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/15/15
Nimi:
Katuosoite:
Pohjoisranta 18. Maneesikatu 2b.
Käyttöönottovuosi:
1885
Pääsuunnittelija:
Albert Mellin
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Maneesikadun puolelta matalan ristiholvatun tuulikaapin kautta sisääntulokäytävään, jonka päätteenä näkyy valoisa hallimainen portaikko. Pelkistettyä käytävää jäsentävät kaariaukot, joiden väleissä ristiholvit. Portaikon sivusta laskeudutaan muutama askelma käytävälle, joka johtaa sisäpihalle. Käytävällä myös käynti pohjakerroksen liike- ja teknisiin tiloihin. Pohjaltaan kolmionmuotoisessa hallimaisessa tilassa on kolmisyöksyinen avoporras. Yksi syöksyistä on ulkoseinän suuntainen, jossa ikkunat ja yhdeltä välitasanteelta on käynti parvekkeelle. Kerrostasanteella on alun perin ollut kaksi käyntiovea. Tasannetta on laajennettu asuntovyöhykkeelle ja siihen avautuu käyntioven lisäksi myöhemmin rakennettu hissi. Portaikon seinillä on väliseinäikkunat.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, kannatus myös syöksyjen keskeltä. Välitasanteiden alapinnoissa laakeat ristiholvit.
Kiinteä sisustus:
Pintakäsittelyt on uusittu. Sekä sisääntulokäytävän että porrashuoneen seinien alaosat on maalattu kiiltävän vihreiksi, yläosat ja kattopinnat ovat valkoiset. Porrashuoneen kattopinta on reunoiltaan kaareva ja sitä kehystää profiloidut listat. Kattopinnassa sekä syöksyjen alapinnoissa sabloni-maalaukset. Porrasaskelmat ovat lakattua lautaa ja niiden kulmissa on messinkivahvisteet. Tasanteilla on parketti ja myöhemmin laajennetulla tasanteella keraaminen laatta. Sisääntulossa on vanha mosaiikkimainen struktuurilaatta, joka osittain kuvioitu. Lattiaa on paikattu myös keraamisella laatalla. Sisäpihalle johtavalla käytävällä linoleum. Kaide koostuu koristeellisista valurautatolpista sekä profiloiduta puukäsijohteesta. Hissikuilu on rakennettu v. 1992 porrashuoneen sivuun nk. asuntovyöhykkeelle. Hissin ovi maalattua terästä. Kaikki ovet ja ikkunat on uusittu lukuun ottamatta tuulikaapin lasiaukollista paripeiliovea. Kerrostasanteilla on peiliovet. Kaareva-aukkoisessa ulko-ovessa lasiaukot, joissa eristyslasit. Sisäpihan puulasiovessa eristyslasit. Ikkunat ja parvekkeiden ovet on petsattu tumman ruskeiksi. Ikkunapenkkien päällä muovimatot. Väliseinäikkunoissa värilasit. Seinävalaisimet ja sähkökalusteet on uusittu. Vanhat patterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Tilallisesti ainutlaatuinen portaikko, jonka ulkoasu on kuitenkin uusittu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos