etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Erottajankatu 2 & Uudenmaankatu 1-5  
  porras A  
  porras G  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/61/4
Nimi:
Kalevan talo
Katuosoite:
Erottajankatu 2 & Uudenmaankatu 1-5
Käyttöönottovuosi:
1891
Pääsuunnittelija:
Theodor Höijer
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Erottajankadulta tuulikaapin kautta hallitilaan, jossa koko tilan levyinen portaikko johtaa ensimmäiselle tasanteelle. Hallin arkkitehtoninen jäsentely on saanut vaikutteita renessanssipalatsien sisääntuloista. Molemmilla sivuilla on levennykset, jossa neljä pylvästä ja pilasteria kannattavat leveää palkistoa. Muilta osin seinäpinnat ovat voimakkaasti harkotettuja ja niihin on sijoitettu nissit. Kattopinnassa pylväikön kohdalla risitiholvit vyökaarineen ja niiden molemmin puolin laakeat kasetoidut tynnyriholvit rosetteineen. Pylväikköjen välistä johtavat ovet ensimmäisen kerroksen tiloihin. Kaariaukon alta astutaan varsinaiseen porrashuoneeseen. Hallin ja porrashuoneen välille on lisätty lasiovet kulunvalvonnan takia. Portaikko on aikakaudelle tyypillinen tilava kaksisyökyinen avoporras. Pihan puolelle sijoittuvalla välitasanteella on kolme ikkunaa. Kerrostasanteille avautuu yksi pääovi, yksi sivuovi sekä hissi. Porrashuoneen ylimmässä kerroksessa hallimainen aulatila, joka erottuu kattopinnan jäsentelyn osalta omaksi tilakseen. Reunoiltaan kaareutuvaa kattopintaa kehystävät profiloidut kattolistat.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, syöksyjen alapinnat ovat suorat. Kerrostasanteiden kattopinnat reunoiltaan kaareutuvat holvit, välitasanteilla laakeat holvit.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulohallissa on sekä kivimukaelmaa stukkomaisena marmorointina seinäpinnoissa että aitoa graniittia pylväissä ja pilastereissa. Sisääntulohallin ristiholveissa alkuperäiset maalauskoristelut. Muut pinnat on maalattu uudelleen esiinottojen perusteella. Porrashuoneessa seinien alaosat on marmoroitu ruskeaksi, yläosat on pääosin maalattu harmaaksi. Osassa porrassyöksyjä alapintojen tummasävyiset moniväriset maalauskoristelut on otettu kokonaan esiin. Myös katto- ja seinäpinnoissa on esiinottoja, jonka mukaan pintoja on maalattu uudelleen. Tasanteiden palkkeja kannattavat kipsikonsolit. Ovi- ja ikkunasmyygeissä profiloinnit. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteiden kuvioitua mosaiikkibetonilaattakenttää kehystää kuviolaatta (nk. juokseva koira). Tasanteiden ja syöksyjen profiloitu puujalkalista on marmoroitu seinän sävyyn. Koristeellinen kaide on taivutettua lattarautaa ja siihen liittyvä puukäsijohde on profiloitu. Hissi on rakennettu v. 1914 (valmistaja Graham Brothers) porrashuoneen sivuun nk. asuntovyöhykkeelle. Etuseinämä ovineen on maalattua teräsverkkoa ja ovea on jäsennetty kaarevin teräsornamentein. Hissikorin sisustus puuverhouksineen on säilynyt. Tasanteiden pääovet ovat leveitä lasiaukollisia peiliovia, jotka jakautuvat kolmeen osaan ja niihin liittyy yläikkunat. Käyntioven molemmin puolin on kapeammat saranoidut osat. Ovien peileissä voimakasta jäsentelyä ja lasiaukoissa koristelasit. Sivuovet ovat yksinkertaisempia peiliovia. Ulko-ovet ja tuulikaapin ovet ovat veistoskoristeltuja lasiaukollisia paripeiliovia., ulko-ovessa koristeelliset teräskalterit. Myös sisäpihalle johtavat vanhat peiliovet ovat säilyneet. Alkuperäiset puuikkunat ovat säilyneet, mutta heloitusta on osittain uusittu. Yhdellä kerrostasanteella on säilynyt vanha väliseinäikkuna, johon on lisätty rautalankalasi. Tasanteilla on vanhan malliset riippuvalaisimet. Ylimmässä kerroksessa vanhat lasikuvulliset seinävalaisimet messinkivarsineen. Tiloissa uusia jaepattereita.
Tilan säilyneisyys:
Rakennustaiteellisesti korkeatasoinen ja edustava porrashuone on hyvin säilynyt, vaikka pintakäsittelyt ovat eri aikakausilta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos