etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Annankatu 24  
  porras A  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/69/11
Nimi:
KOy Anna-Kaleva
Katuosoite:
Annankatu 24
Käyttöönottovuosi:
1898
Pääsuunnittelija:
Grahn
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Annankadulta pilasterein ja palkein jäsennettyyn sisääntulokäytävään, joka johdattaa kulman takana olevaan porrashuoneeseen. Portaan sivusta on käynti sisäpihalle. Portaan alta kellariin johtanut syöksy on laitettu umpeen ja sen tilalle on tehty komero, jossa vanha wc-istuin. Komeron kattopinnassa on säilynyt herkkää maalauskoristelua. Kaarevaseinäisessä porrashuoneessa kaksisyöksyisen kiertyvän portaan keskelle on rakennettu teräsverkkoseinäinen hissikuilu, joka ulottuu kattopintaan saakka. Sisäpihan puolelle avautuvilla välitasanteilla ikkunat. Porrashuonetta on jatkettu rakennuksen korotuksen yhteydessä.
Rakenteet:
Tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, porraselementit ovat ulokkeina seinästä.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokäytävän seinien alaosat on puolipaneloitu, pinnoissa on vihreä marmorointi. Seinien yläosassa peilijäsentelyä. Palkeisssa ja kattopinnoissa rikasta profilointia ja kipsikoristelua. Porrashuoneen seinät on jäsennetty vihreän marmoroituun alaosaan sekä yläpuoli peilikenttiin, myös korotetulla osalla. Porrassyöksyjen ja tasanteiden alapintoja kehystävät koristeelliset profiloinnit. Sisääntulokäytävällä shakkiruudutettu mosaiikkibetonilaatta, joka osittain jaettu kehystettyihin kenttiin. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia, tasanteiden kehystetyssä kentässä kuvioidut mosaiikkibetonilaatat. Tasanteilla profiloidut puujalkalistat. Koristeellinen kaide koostuu taivutetuista lattateräksistä ja profiloidusta puukäsijohteesta. Korotetulla osalla mosaiikkibetonilaatta ja teräsverkkokaide, osittain myös ikkunoiden edessä. Teräsverkkoseinäinen hissikuilu on rakennettu portaan valoaukkoon v. 1931. Hissikorin puuverhous lasisaukkoineen ja peileineen on säilynyt. Ulko-ovi on uusittu aikoinaan lasiaukollisena peiliovena, joka on lakattua tammea. Tasanteiden uudet peiliovet ovat lakattuja. Alkuperäiset ikkunat ovat säilyneet heloineen (nk. espanjoletit). Korotetulla osalla uudet puuikkunat. Seinillä uusitut lampetit opaalilasipalloineen, myös sähkökalusteet on uusittu. Vanhat jaepatterit ovat osittain säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuoneessa kerrostumia eri aikakausilta. Keskelle rakennettu hissi on tehnyt kaarevasta ja sulavalinjaisesta portaasta ahtaan tuntuisen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos