etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Hietalahdenkatu 4. katurakennus  
  porras A  
  porras C  
  porras J  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/82/27
Nimi:
Katuosoite:
Hietalahdenkatu 4. katurakennus
Käyttöönottovuosi:
1886
Pääsuunnittelija:
Theodor Höijer
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Hietalahdenkadulta tuulikaapin kautta sisääntuloportaikkoon, joka johtaa kaariaukkojen ja ensimmäisen tasanteen jälkeen varsinaiseen portaaseen. Tasanteelta johtaa myös portaat alas sisäpihalle Suoran kaksisyöksyisen avoportaan keskelle on v.1937 rakennettu teräsverkkoseinäinen hissikuilu. Välitasanteilla on suuret ikkunat ja kahdelta tasanteelta on käynti parvekkeille. Kerrostasanteilla on kaksi pääovea ja kaksi sivuovea. Porrashuonetta on korotettu kerroksella v.1910.
Rakenteet:
Holvattuja porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, paitsi ylimmässä korotetussa kerroksessa, jossa syöksyjen alapinnat ovat suorat. Hissikuilun taakse on rakennettu pilari ulokkeineen, johon katkaistut porrassyöksyt tukeutuvat.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneen seinä- ja kattopinnat on mukaellen entisöity tehtyjen esiinottojen perusteella. Seinäpinnat on jäsennetty roosan sävyiseen alaosaan ja sinertävään yläosaan, joka on jaettu peilikenttiin. Peilikenttien väliosat on marmoroitu vihreällä. Porrashuoneen korotetulla osalla seinien yläosat ovat ilman peilikenttiä ja kattopinnassa on ellipsinmallinen profilointi. Porrassyöksyjen alapintojen värijäsentelyä ei ole palautettu. Eteiskäytävän kattopinnat on maalauskoristeltu voimakkain värein. Portaiden askelmat ovat uritettua kalkkikiveä ja niiden etupinnat maalattua betonia. Tasanteet ovat karkean näköistä hiottua betonia. Ylin tasanne syöksyineen on mosaiikkibetonia, rapattu jalkalista on uritettu. Sisäpihalle johtavan portaan askelmat ovat puuta teräsvahvikkeineen. Porraskaide koostuu valurautatolpista ja puisesta käsijohteesta. Korotetulla osalla on jatkettu kaidetta vanhan mallin mukaan. Portaan keskelle v.1937 rakennetun hissikuilun seinät ovat teräsverkkoa. Hissikorissa puuverhous peileineen. Alkuperäiset ootratut peiliovet ovat pääosin säilyneet. Osassa lasiaukot koristelaseineen sekä alkuperäiset heloitukset. Ylimmän osan ovet yläikkunoineen ovat vuodelta 1910. Vanhat puuikkunat ja parvekkeen ovet pääosin uusittuja. Ensimmäisen kerrostasanteen asuntojen ovet uusittu viilupintaisina. Pääsisäänkäynnin korkeassa kaariaukossa vanha lasiaukollinen paripeiliovi ja siihen liittyvine yläikkunoineen. Sisäpihan ulko-ovi on uusittu teräslasioveksi. Eteiskäytävän kattopinnassa vanhan mallinen messinkivalaisin. Katossa ja seinillä on uusitut opaalilasi/messinkivalaisimet. Vanhat pyöreät sähkökalusteet sekä jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Varsin pitkälle säilynyt porrashuone on tilallisesti muuttunut hissin rakentamisen myötä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos