etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Annankatu 27 & Eerikinkatu 3  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/68/5
Nimi:
Ns. Marinadin talo
Katuosoite:
Annankatu 27 & Eerikinkatu 3
Käyttöönottovuosi:
1898
Pääsuunnittelija:
Rakennustoimisto Kiseleff & Heikel
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Eerikinkadulta ristiholvattuun sisääntuloportaikkoon, joka johtaa hallimaisen porrashuoneen ensimmäiselle tasolle. Sisääntulokäytävä on erotettu muusta porrashuoneesta lasiseinällä, jossa heiluriovi. Käytävää jäsentävät harkotetulta jalustalta nousevat toskanalaispilasterit, joiden välissä kaariaukot ja osittain nissit. Pilastereiden kohdalla on vyökaaret ja niiden väleissä ristiholvit. Suurta hallimaista porrashuonetta kiertää väljä kolmisyöksyinen avoporras, jonka keskelle jää valoaukko. Katto-ikkuna sekä kahdella sivulla olevat ikkunat (ulko-ikkunat sekä väliseinä-ikkunat) antavat vaikutelman sisäpihamaisesta porrashuoneesta. Kattopinta kiertää konsolien kannattama palkisto. Pitkänomaisesta katto-ikkunasta tulee välillisesti valoa. Nelikerroksisessa porrashuoneessa on kolme käytävämäistä kerrostasannetta. Porrashuone on toimistokäytössä.
Rakenteet:
Porrashuoneen pitkällä sivulla olevaa kerrostasannetta kannattaa I-teräspalkki laakeine holveineen. Porrassyöksyjä kantavat rappausprofiloidut ratakiskot, välitasanteilla laakeat ristiholvit.
Kiinteä sisustus:
Porrashuone on kunnostettu vuosina 1974-76 alkuperäistä tyyliä mukaillen. Seinäpintoja on jäsennetty yksivärisellä alaosalla ja yläosien peilikentillä. Porrashuoneen kattopinta- ja syöksyjen alapinnoissa entisöityä groteski-tyylistä maalauskoristelua. Portaat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia, tasanteilla punainen / musta kehys. Porrashuoneen sisääntulotasanteella uusittu mosaiikkibetonilaatta. Jalkalistat on maalattu seinille. Kaidetolpat ovat takorautaa ja käsijohde profiloitua puuta. Kaiteen päätteenä koristeellinen valurautatolppa. Kaiteen kulmakohdat on osin vaihdettu teräsputkiksi. Kaidetta on korotettu teräsputkikaiteella. Hissi on tehty porrashuoneen sivuun asuntovyöhykkeelle vuonna 1975. Hissin ovi on viilupintainen laakaovi. Tasanteiden ovet on uusittu ja sijoitettu ovisyvennyksiin. Korkeisiin oviaukkoihin on tehty vasikalliset tammiviilutetut laakaovet erillisine yläosineen. Eteiskäytävän kaarevassa aukossa alkuperäinen lasiseinä, jonka yläpuolinen osa pyörökaarityyliä. Lasiseinän heiluriovi on alkuperäinen paripeiliovi, jossa lasiaukot. Sisäänkäynnin kaariaukossa on alkuperäinen veistoskoristeltu peiliovi ja sen yläpuolella pyörökaari-ikkuna. Sisäpihalle johtaa uusi teräslasiovi. Uusituissa puuikkunoissa on eristyslasi. Myös väliseinäikkunat on uusittu, lasi keltaista salmiakkikuvioitua koristelasia. Valaisimet ja sähkökalusteet on uusittu. Seinävalaisimina varrelliset lasipallot. Uusitut sälepatterit on maalattu ruskeiksi.
Tilan säilyneisyys:
1970-luvun puolivälissä tehty peruskorjaus on tuonut uuden kerrostuman tilallisesti erikoiseen porrashuoneeseen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos