etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Vuorimiehenkatu 1. Tähtitorninkatu 2.  
  porras A, Vuorimiehenkatu  
  porras C, Tähtitorninkatu  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/100/1
Nimi:
Katuosoite:
Vuorimiehenkatu 1. Tähtitorninkatu 2.
Käyttöönottovuosi:
1897
Pääsuunnittelija:
Selim Arvid Lindqvist
Porrashuone:
A, Vuorimiehenkatu
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Vuorimiehenkadulta holvattuun goottilaishenkiseen etuhalliin, jonka kaareutuva porras johtaa porrashuoneen ensimmäiselle kerrostasanteelle. Etuhallin ja porrashuoneen välisessä kaariaukossa lasiseinä ovineen. Tasanteelta on käynti luiskaa pitkin sisäpihan tasolle ja edelleen portaita pitkin alas kellariin. Rakennuksen perinpohjainen kunnostus ja muutos asunnoiksi on valmistumassa. Pääporras on edustava versio aikakaudelle tyypillisestä kaksisyöksyisestä avoportaasta. Sisäpihan puolelle sijoittuu kulmikas välitasanne, jonka toisella sivulla on seinän kokoinen ikkuna. Kerrostasanteilta on käynti kahteen asuntoon. Toinen näistä sijoittuu uuden hissin kanssa asuntovyöhykkeen laajennetulle osalle. Kattopinta on reunoiltaan kaareutuva ja sitä kiertää profiloidut listat ja maalatut koristefriisit.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat ratakiskot, alapinnat ovat suorat.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokerroksen harkotettu jalustaosa on marmoroitu ja siihen liittyy pieni vesiallas. Yläosaa on jäsennetty arkkitehtonisesti kaari-ikkunoin ja apsiksin, maalauskoristelut goottilaishenkisiä. Porrashuoneen vihertävät seinät on jäsennetty marmoroituun alaosaan sekä yläosa peilikenttiin, joita kehystää kasviaiheinen ornamentti. Pinnat on maalattu tehtyjen esiinottojen perusteella. Kattopinnan ja syöksyjen alapintojen groteski-tyyliset maalauskoristelut on ilmeisesti vain puhdistettu. Kerrostasanteen laajennetulla osalla alaslaskettu kipsikatto holkkalistoineen. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteiden kuvioitua mosaiikkibetonilaattakenttää kiertää kehyslaatta. Koristeellinen kaide koostuu taivutetuista teräsosista, valurautaisista tolpista ja puukäsijohteesta. Korotettu kaideosa on messinkiä. Laajennetun kerrostasanteen lattia on valettua osaiikkibetonia messinkilistoineen. Sisääntulon etuhallin portaikossa jugend-tyylinen puukaide teräsosineen. Porrashuoneen sivuun asuntovyöhykkeelle on valmistumassa olevassa korjauksessa rakennettu uusi hissi. Ovet etuseinämineen.ruostumatonta terästä. Ovet on pääosin uusittu. Asuntojen peiliovet ovat petsattua tammea ja osaan niistä liittyy yläikkuna. Vanha ulko-ovi on lasiaukollinen peiliovi lakattua tammea, peileissä pystypanelointi. Oven yläpuolella goottilainen ikkuna. Porrashuoneeseen johtava lasiseinä sekä ikkunat ilmeisesti pääosin vanhoja tai jopa alkuperäisiä. Valaisimia ei ollut vielä asennettu. Uudet patterit ovat sileitä.
Tilan säilyneisyys:
Tilallisesti hieno kokonaisuus on pääosin säilynyt lukuun ottamatta hissin rakentamiseen liittyvää kerrostasanteen laajennusta. Muutos takaisin asuintaloksi on tuonut mukanaan uuden kerrostuman.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos