etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Tähtitorninkatu 4  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/100/2
Nimi:
Katuosoite:
Tähtitorninkatu 4
Käyttöönottovuosi:
1895
Pääsuunnittelija:
C. R. Rosenberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Tähtitorninkadulta korkeaan sisääntulokäytävään, joka on erotettu porrashuoneesta peiliovin. Käytävän sileää kattopintaa kehystää reunoiltaan kaareutuva kattolista. Sekä käytävältä että porrashuoneen puolelta käynnit asuntoihin. Portaikko jatkuu myös alemmalle tasolle, josta käynti sisäpihan terassille sekä käytävälle, jossa osittain asuntoja. Porrashuoneen sivuun rakennettu hissi johtaa vielä alempana olevalle pihatasolle. Suorakulmaisen porrashuoneen kaksisyöksyinen avoportaikko on 1800-luvun lopulle tyypillinen pääporras, jonka ylin kerros on hallimaisen avara. Sisäpihan puolelle sijoittuvalla välitasanteella on kaksi ikkunaa, jotka ylimmässä kerroksessa ulottuvat kattoon asti. Kerrostasanteilla on alun perin ollut kolme käyntiovea. Sitä on laajennettu 1950-luvulla asuntovyöhykkeelle hissin takia ja samalla on rakennettu roskakuilu.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot. Kellarin käytävällä kappaholvit.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneen rikkaasti maalauskoristellut seinä- ja kattopinnat on entistetty noin kaksi vuotta sitten. Siinä yhteydessä seinäpintojen alkuperäiset maalauskoristelut on osittain otettu esiin, osittain ne on maalattu uudelleen. Kattopintojen ja porrassyöksyjen alapintojen groteskityyliset maalaukset pääosin säilyneet esillä. Seinien alaosassa on marmorointi ja yläosat on jäsennetty peilikenttiin, joita kehystävät kasviaiheiset ornamentit. Kattopinta on reunoiltaan kaareutuva ja sitä kehystää profiloitu kattolista. Sen keskellä on enkeliaiheinen kattomaalaus. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Sisääntulokäytävän ja tasanteiden kuvioitu mosaiikkibetonilaattakenttä on kehystetty, profiloidut jalkalistat ovat maalattua puuta. Porraskaide koostuu koristeellisista valurautatolpista ja profiloidusta puukäsijohteesta. Laajennettujen tasanteiden lattia on valettua mosaiikkibetonia. Alimman tason lattia on maalattua betonia. Hissi on rakennettu vuonna 1953 porrashuoneen sivuun asuntovyöhykkeelle. Etuseinämä ovineen on teräsverkkoa. Asuntojen peiliovet ovat pääosin alkuperäiset. Osaan pääovista liittyy yläikkunat sekä lasiaukot, joissa koristelasit. Sisäänkäynnin peilioveen liittyy yläikkuna, lasiaukot on ilmeisesti laitettu myöhemmin umpeen. Myös sisäpihalle johtavaan maalattuun peilioveen liittyy yläikkuna. Kellarissa on vanha lautaovi takorautasaranoineen. Vanhat ootratut ikkunat on uusittu aikaisemmassa vaiheessa. Seinävalaisimet ja sähkökalusteet on uusittu vanhoja malleja mukaillen. Vanhat jaepatterit ovat säilyneet, osittain myös uusia levypattereita.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuoneen alkuperäinen ilme on pitkälti säilynyt hissin rakentamiseen liittyvistä muutoksista huolimatta ja sitä on vahvistettu entistämällä maalauskoristelut.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos