etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Mannerheimintie 12 & Kalevankatu 2  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/63/14
Nimi:
Kiinteistöosakeyhtiö Luna
Katuosoite:
Mannerheimintie 12 & Kalevankatu 2
Käyttöönottovuosi:
1890
Pääsuunnittelija:
Rakennuskonttori Kiseleff & Heikel
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti Mannerheimintieltä 6 askelmaa koristeelliseen pitkänomaiseen eteishalliin, joka on erotettu varsinaisesta porrashuoneesta puulasiseinällä. Porrashuoneen perällä on ovi sisäpihalle. Symmetrinen neliönmuotoinen porrashuone, jonka sisäpihan puolella on suorasivuinen kolmisyöksyinen suora porras. Keskelle jää ylös saakka auki oleva tila, jossa on hissi. Kuusikerroksinen. Kerrostasanteilla on kaksi sisäänkäyntiä, paitsi ylimmässä kerroksessa, jossa on vain yksi (eikä kerrostasannetta).
Rakenteet:
Porrashuoneen keskiosassa pilarien ja seinillä pilastereiden kannattamat vyökaaret, joiden väleissä on ristiholvit.
Kiinteä sisustus:
Porrashuone sisääntulohalleineen on tyyliltään uusrenessanssia. Sisääntulohalli ja porrashuone on jäsennelty seinillä pilasterein, jotka seisovat profiloiduilla jalustamaisilla alaosilla. Kapiteelit ovat korinttilaisia. Sisääntulohallin keskimmäisten kaksoispilareiden väleissä on nissit. Muuten pilastereiden väleissä on peilikentät. Porrashuoneen ylimmän porrassyöksyn seinäpinnoissa on rustikointia. Porrashuoneen ylintä kattoa on laskettu jossain vaiheessa (tasakatto). Sisääntulokerros on maalattu alkuperäistä runsasta maalauskoristelua mukaillen vanhan maalipinnan esiinoton perusteella. Ylemmät kerrokset on sen sijaan maalattu vihertävin ja valkoisin värisävyin. Portaat ovat vaaleata marmoria paitsi ylimmässä kerroksessa, jossa ne ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla on valettu koristekuvioitu (puna-musta-okra-harmaa) mosaiikkibetonilaatta. Porrashuoneessa on puinen balusterikaide. Hissi rakennettu 1938 ja uusittu 2000. Hissikuilua suojaa teräsverkko. Sisääntulokerroksen ovet ovat vanhoja tai vanhan mallin mukaan tehtyjä peiliovia. Ulko-ovi on lasillinen puupariovi, jossa on kaareva yläikkuna. Porrashuoneen kaikki ikkunat ja ovet uusittu. Betonisten ikkunanpenkkien etureunassa profilointi. Kaikki sähkökalusteet ja valaisimet uusittu. Uudehkot radiaattorit.
Tilan säilyneisyys:
Sisääntulokerros on entistetty renessanssiajan hengessä. Ylemmissä kerroksissa on uusittu värisävyjä, ovia, ikkunoita ja sähkökalusteita, mutta tilallinen vaikuttavuus on säilynyt.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos