etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eerikinkatu 4  
  porras A  
  porras y (porraskirjain puuttuu)  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/67/6
Nimi:
Katuosoite:
Eerikinkatu 4
Käyttöönottovuosi:
1890 ?
Pääsuunnittelija:
Th Höijer
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti Eerikinkadulta pienen eteisen kautta eteishalliin, jossa kahdeksan askelmaa ylös porrashuoneeseen ja hissin sisäänkäyntiin. Valoisa suorakaiteen muotoinen porrashuone, jonka ulkoseinän puoleiset kulmat on pyöristetty. Ulkoseinällä kaarevasivuinen kaksisyöksyinen kiertävä porras, jonka välitasanteilla suurikokoiset ikkunat tai parvekkeenovet. Pitkänomaisilla kerrostasanteilla kaksi huoneisto-ovea/kerros sekä hissi porrashuoneen sivussa asuntovyöhykkeellä. Kerrostasanteiden ja porrassyöksyjen keskelle jää alhaalta ylös avoin tila.
Rakenteet:
Kerrostasanteet kannatettu porrashuoneen poikkisuuntaisin palkein. Välitasanteiden kappaholvit kannatettu rapatuin ratakiskoin, jotka samalla kannattavat parvekkeita. Porrassyöksyjen askellankut on muurattu toisesta päästään sivuseiniin ja tukeutuvat kerros- ja välitasanteisiin.
Kiinteä sisustus:
Sisäänkäynti ja porrashuone on rapattu ja maalattu: seinien alaosa keltainen, yläosa valkoinen, välissä koristenauha mallia "juokseva koira". Seiniin maalatut tummanruskeat jalkalistat. Sisääntulohallin ja porrashuoneen kattopinnoissa sekä kerrostasanteiden alapinnoissa rappausprofiilit. Sisääntulossa kattopinnat vaaleansinertävät. Porrassyöksyt harmaata sementtimosaiikkia. Porrashuoneen sisääntulokerroksessa sekä kerrostasanteilla koristekuvioitua sementtimosaiikkilaattaa (puna-musta-valkoinen) koristekehyksineen. Sisääntulohallin lattia on uusittu marmorilaatoista koostuvaksi mahdollisesti hissin asentamisen yhteydessä. Kauttaaltaan ruskeaksi maalatussa porraskaiteessa valurautaiset kaidetolpat ja puinen profiloitu käsijohde. Hissi rakennettu vuonna 1964 asuntovyöhykkeeseen porrashuoneen sivuun. Porrashuoneen puiset ikkunat ja parvekkeenovet ovat alkuperäisiä, mutta niiden heloitusta on uusittu. Ikkunapenkki uusittu marmoriseksi. Kaikki huoneisto-ovet ovat uusittuja uusvanhoja peiliovia samoin kuin yläikkunallinen lasillinen ulko-ovi. Kaikki valaisimet ja sähkökalusteet uusittu. Valaisimina sisääntulohallissa ja porrashuoneen katossa pyöreistä opaalipalloista muodostettuja "kimppuja" ja kerrostasanteilla uusvanhoja messinkikantaisia opaalilasipalloja. Levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Tilarakenne, porrashuoneen lattiamateriaalit, kaiteet, profiloinnit ja ikkunat säilyneet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos