Aloitussivu Signe Branderin panoraamat
Signe Brander
 
 
Panoraama kierrokset
Signe Brander kuvasi vuosina 1907-13 ne ensimmäiset tuhatkunta kuvaa, joista Helsingin kaupunginmuseon valokuvakokoelmien kuvanumerointi alkaa. Signe Brander on helsinkiläisille rakas ja käytetty valokuvaaja. Hänen kuviaan on julkaistu loputtomiin eri yhteyksissä. Ajallisesti kuvaukset osuivat merkittävään historialliseen murroshetkeen. Vanha matala puutalokaupunki oli väistymässä kivitalojen tieltä. Branderin kuvista tunnistaa useat vielä tänä päivänä pystyssä olevat rakennukset.

Rakennusten ja katunäkymien lisäksi kaupunkielämä kirjo esittäytyy kuvissa koko laajuudessaan 1900-luvun alun asussa. Näemme silmiemme edessä helsinkiläishahmoja Leppäsuon pyykinpesijöistä kadulla kulkijoiden kautta Munkkiniemen kartonoasukkeihin. Kuvissa esiintyvät myös eläimet kuormahevosista kissojen kautta esimerkiksi Iso Roobertinkadun raitiotiekiskoilla juoksevaan koiraan.

kuva 1
Kuva: Branderin oman muotokuvaamon, Helikonin, tuottama omakuva käyntikorttikuvana.
Signe Wiola Brander syntyi 1869. Perhe muutti isän kuoltua vanhimman pojan perässä Helsinkiin vuonna 1891. Täällä Signe Brander kävi piirustuksenopettajan kurssin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Tiedetään että hän opiskeli ja työskenteli jonkin aikaa Daniel Nyblinillä. Opittuaan valokuvauksen hän työskenteli ateljeekuvaajana vuosina 1896-98 Savonlinnassa. Täällä hän aloitti maisemakuvauksen kuvaten mm Punkaharjua

Helsinkiin muutettuaan hänelle oli vielä oma Helikonin niminen muotokuva-ateljee vuosina 1904-06. Signe Branderia ei kuitenkaan lopulta ollut kiinnostanut henkilökuvauksesta. Hän sulki ateljeensa ja siirtyi täysin maisema- ja kaupunkikuvaajaksi. Ensimmäiset säilyneet Helsinki-kuvat on otettu 1905, jolloin hän kiipesi ylös uuteen pääpaloaseman torniin.

Vuonna 1906 Helsingin Muinaismuistolautakunta palkkasi hänet kuvaamaan dokumentteja Helsingistä.

 
Foto: Signe Brander/Hkm 1907
© Helsingin kaupunginmuseo
Mobile ohjeita
Signe Brander  Muinaismuistolautakunta FFF:ää perustamassa Panoraamamaalaukset Samankeskiset ympyrät Stitch-ohjelma