Samhälleligt företagande på frammarsch!

tor 9 okt 2008 14.51.17

Samhälleligt företagande på frammarsch!

 

Markku Jussila bemötte det problem han såg genom att bilda företaget Kuinoma (’som eget’). I framtiden kommer det att finnas fler sådana samhälleliga företagare i Helsingforsregionen som Jussila.

 

En samhällelig företagare är en person som ser ett problem och löser det med egna medel, exempelvis genom att starta eget. Firman kuinoma.fi hyr ut utrusning. Allt började med att Markku Jussila hade friåkning på skidor och snöbrädesåkning som hobby. ”Vid friåkning använder man specialutrustning som behövs endast i extrema förhållanden, t.ex. i Alperna. Utrustningen används alltså några få gånger om året. Därför fick jag idén att börja hyra ut specialutrustning”.

 

Eftersom det är få i Finland som sysslar med friåkning, beslöt Jussila bilda Kuinoma. ”Också min egen ideologi stödde konceptet att folk hyr utrustning i stället för att köpa den. Vill man reagera på klimatförändringen, ska man konsumera mindre, och därför lönar det sig att hyra utrustning som man använder sällan.”

 

Verkningsfullt företagande

 

Markku Jussila tror på mera samhälleligt företagande i framtiden. ”I dag är det lättare att starta ett företag än en förening. För att det samhälleliga företagandet ska öka, behövs fler exempel på att det är möjligt att påverka också med företagsvärldens medel.”

 

För närvarande sköter Markku Jussila företaget Kuinoma som bisyssla. ”Tillväxttakten hos en samhällelig företagare kan vara långsam, för det finns ingen färdig marknad eller utstakade rutiner att bygga på.  Å andra sidan är de här nya företagarna ett slags pionjärer som kan statuera exempel för andra i framtiden.”

 

Verksamhet på arbetsoaser

 

De prisbelönta förslagen i idétävlingen Greater Helsinki Vision 2050 behandlar frågan hur arbetet förändras under de kommande 40 åren. I förslaget Towards City 2.0 ingår en vision där samhälleliga företagare aktiveras och blir en resurs. Regionen ska sporra samhälleliga företagare, för deras idéer kan leda till företagsmodeller som sprider sig i världen och innebär stor ekonomisk nytta för hela regionen.

 

I förslaget Emerald förutspås arbetet i framtiden vara flexiblare än i dag och därför blir det färre resor mellan hemmet och arbetsplatsen. I förslaget lyfts en vision fram om arbete på självständigare villkor tack vare arbetsoaser som är arbetsplatser där t.ex. samhälleliga företagare kan verka. De kaféliknande arbetsoaserna med datorer och kontorsmaterial finns nära bosättningen och då är det lätt för företagarna att ta sig till kontorsmiljön.

 

Också i förslaget Orlando lyfts förändringar i arbetet fram. Enligt det kommer arbetsresorna mellan Helsingfors och grannländerna att öka. Här ingår en vision om synnerligen snabba tågförbindelser mellan Helsingfors, Stockholm, S:t Petersburg och Tallinn. Böle station är utgångspunkten, och därför kunde Helsingfors centrum flyttas dit.

 

Kommer samhälleligt företagande att vara populärare i framtiden? Tror du att du om 40 år arbetar på en arbetsoas? Vad anser du om tågförbindelser mellan olika länder? Kommentera och påverka!


Kommentera

Komment
 

Påverka din omgivning

Utsläppskort? Vägtullar? Affärer på räls? Tunnel till Tallinn eller Stockholm? Skattelättnader till boendeområden med nollutsläpp? Självständig lokalförvaltning? Naturen till staden? Nu fattas besluten om Helsingforsregionens framtid. Det här är ditt tillfälle att påverka. Kommentera.

Tävlingen Greater Helsinki Vision 2050
Tävlingen Greater Helsinki Vision 2050 var en öppen internationell planeringstävling som utlystes 2006 för att utveckla Helsingforsregionen. Ur internationell synvinkel sett var den exceptionellt omfattande både i fråga om målsättning, planeringsområdets storlek och prissumman. Huvudpriset var 160.000 euro och sammanlagt utdelades priser för över en halv miljon euro.

Mest lästa

Sista kommentarer

Mest kommenterade