Med cykel kommer man långt

fre 24 okt 2008 15.38.14

Med cykel kommer man långt

Tuukka och Johanna Taskinen rör sig koldioxidfattigt på cykel både hemma och utomlands. Familjens minsta hänger med i dragkärran.

Familjen Taskinen cyklar nästan alltid mellan hemmet, arbetsplatsen, hobbyerna och daghemmet. Enligt Tuukka Taskinen är det ett ideologiskt val. "Vi valde att bo på en plats därifrån man kommer till alla ställen med cykel eller spårbunden trafik."

Tuukka medger att det i början inte var lätt att som kontorsanställd cykla varje dag. "Det krävs god kondition att cykla, men den stiger an efter." Tuukka och Johanna lämnade inte sin ekologiska livsföring då de fick barn. "Folk säger ofta att barnfamiljer inte kan vara ekologiska, för de behöver bil. Nu kan jag säga att det inte behövs någon bil om man har barn, förutsatt att vardagslivet ligger nära och man är villig att offra tid på resorna. Barnen sätter sig gärna i dragkärran som fästs vid cykeln", säger Tuukka. Familjens treåring gillar att åka i kärran.


På cykel i träskornas land

Tuukka och Johanna vågar resa ekologiskt med barnen också utomlands. "Senast cyklade vi i Holland, dit vi tog tåget från Stockholm. Det tog förstås tid att komma till Holland, men inte var det besvärligare än att resa hemma."

Förslaget Emerald i idétävlingen Greater Helsinki Vision 2050 stöder cykelåkning som en etapp mot lågkolssamhället. Emerald tar fram visioner om bättre cykelvägar och om cykeluthyrning på trafikknutpunkter, t.ex. järnvägsstationer. Där många färdmedel strålar samman kunde det finnas "övergångsagenter" som tar reda på det mest energieffektiva sättet för kunderna att fortsätta färden.

Också andra tävlingsförslag tar fasta på pendling mellan hem, arbete och hobbyer. Exempelvis Orlando föreslår ett nät av snabba tågförbindelser som förbinder sju områden av olika livsstil och industrier i Helsingforsregionen. Stationerna inom nätet har förbindelse till andra områden genom kollektivtrafik. Järnvägen sträcker sig från Nummela via Esbo till Böle och Hyvinge, och 48 % av de nya bostadsområdena anläggs längs den.

Shoppa med ekokort, gemensamma värderingar

Emerald som understöder cykelåkning tar fram visioner om ett ekokort för en koldioxidfattig livsstil, vilket kunden använder vid uppköp. Ekokortet registrerar koldioxidutsläppen från inköpen och kunden kan med lätthet följa vilket fotavtryck han eller hon lämnar.

För att underlätta en koldioxidfattig livsstil föreslår Towards City 2.0 gemensamma riktlinjer för Helsingforsregionen som uppmuntrar folk att verka för det gemensamma också i miljöfrågor. Riktlinjerna slås fast på ett gemensamt regionmöte som består av valda representanter och regionens borgmästare. De här riktlinjerna för det allmänna goda fungerar också då beslut tas om gemensamma angelägenheter i regionen.

Borde möjligheterna att cykla förbättras? Behöver regionen ett omfattande järnvägsnät? Skulle du vilja shoppa med ekokort eller tror du att gemensamma värderingar får individen att leva koldioxidfattigt? Kommentera och påverka!

Emerald, Toward City 2.0, Orlando

 


Kommentera

Komment
 

Påverka din omgivning

Utsläppskort? Vägtullar? Affärer på räls? Tunnel till Tallinn eller Stockholm? Skattelättnader till boendeområden med nollutsläpp? Självständig lokalförvaltning? Naturen till staden? Nu fattas besluten om Helsingforsregionens framtid. Det här är ditt tillfälle att påverka. Kommentera.

Tävlingen Greater Helsinki Vision 2050
Tävlingen Greater Helsinki Vision 2050 var en öppen internationell planeringstävling som utlystes 2006 för att utveckla Helsingforsregionen. Ur internationell synvinkel sett var den exceptionellt omfattande både i fråga om målsättning, planeringsområdets storlek och prissumman. Huvudpriset var 160.000 euro och sammanlagt utdelades priser för över en halv miljon euro.

Mest lästa

Sista kommentarer

Mest kommenterade