Helsingin kaupunki

 

 

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

Päätöstiedote nro 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika: 17.6.2014 klo 16.15

Kokouspaikka: Kallion virastotalo Toinen linja 4 A, nh. 1

Virastopäällikkö

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta pdf html

 

Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti valita jäsenet Laura Nordströmin (varalla Hannu Tuomisen) ja Markku Vuorisen (varalla Sirpa Asko-Seljavaara) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

3

Ilmoitusasiat pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

4

Sosiaali- ja terveysviraston toiminnan ja talouden ennuste 31.5.2014 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallituksen konsernijaostolle Palmia-liikelaitoksen toiminta- ja hallintomallien järjestämisestä pdf html

 

Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi äänestysten jälkeen lausuntoehdotukseen alla esitellyt jäsen Hannu Tuomisen tekemät vastaehdotukset 1 ja 2, jäsen Anna Vuorjoen tekemän vastaehdotuksen 5 ja puheenjohtaja Maija Anttilan tekemät vastaehdotukset 8 ja 9.

Käsittely

Vastaehdotus 1
Jäsen Hannu Tuominen teki jäsen Sami Heistaron kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus" alla oleva ensimmäinen kappale muutetaan muotoon "Sosiaali- ja terveyslautakunta kannattaa selvitystyöryhmän ehdotusta ruokahuoltopalvelutoiminnan jatkamisesta liikelaitosmuodossa ja kilpailutuksen lisäämistä asteittain. Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että kilpailutuksen vaikutuksia palvelun laatuun ja hintaan on seurattava."

Vastaehdotus 2
Jäsen Hannu Tuominen teki jäsen Sami Heistaron kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus" alla olevan viimeisen kappaleen kolmas lause muutetaan muotoon "Kilpailutettavia kohteita voidaan lisätä asteittain vuosittain."

Vastaehdotus 3
Jäsen Tuomas Tuure teki jäsen Laura Nordströmin kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus"
kohdan "2. Ruokahuoltopalvelujen haluttu tuotantotapa (hajautettu/keskitetty" olevaan kappaleeseen lisätään lause "Pelkkään ruoantuotannon keskittämiseen liittyy merkittäviä riskejä, jotka tulee ottaa huomioon jatkovalmistelussa""

Vastaehdotus 4
Jäsen Hannu Tuominen teki jäsen Sami Heistaron kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus"
kohdan "4. Hallintokunnan ruokahuoltopalvelujen kilpailuttaminen" alla oleva ensimmäisen kappale muutetaan muotoon
"Lautakunnan näkemys on, että ruokahuoltopalvelujen kilpailuttamista tulee lisätä asteittain ja hallitusti vertailuhintatietojen saamiseksi ja joustavuuden lisäämiseksi palvelutuotannossa."

Vastaehdotus 5
Jäsen Anna Vuorjoki Anna teki puheenjohtaja Maija Anttilan kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen

1) otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus" alla oleva ensimmäinen kappale muutetaan muotoon ”Sosiaali- ja terveyslautakunta kannattaa selvitystyöryhmän ehdotusta ruokahuoltopalvelutoiminnan jatkamisesta pääasiassa liikelaitosmuodossa mutta pitää ehdotettua 30 %:n kilpailutettua osuutta liian korkeana."

2) otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus" kohdan "4. Hallintokunnan ruokahuoltopalvelujen kilpailuttaminen" alla oleva ensimmäinen kappale muutetaan muotoon
”Lautakunnan näkemys on, että ruokahuoltopalveluita voidaan kilpailuttaa pienessä määrin vertailuhintatietojen saamiseksi ja oman toiminnan kehittämiseksi mutta kilpailutuksen osuuden tulisi olla maksimissaan 10 %.”

3) otsikon "Kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdat ja ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuus" kohdan "4. Hallintokunnan ruokahuoltopalvelujen kilpailuttaminen" alla olevan toisen kappaleen lause ”Kilpailutettavia kohteita voidaan lisätä asteittain vuosittain 30 prosenttiin viraston ruokahuoltopalvelujen kokonaisuudesta" poistetaan.

Vastaehdotus 6
Jäsen Anna Vuorjoki Anna teki puheenjohtaja Maija Anttilan kannattamana vastehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Turvallisuuspalvelut" alla oleva kappale muutetaan muotoon ”Sosiaali- ja terveyslautakunnan näkemyksen mukaan voi olla tarkoituksenmukaista selvittää mahdollisuutta siirtää turvallisuuspalveluita osittain tai kokonaan viraston omaksi toiminnaksi. Lautakunta pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa palvelun tuottajan on referenssein osoitettava tuntevansa sosiaali- ja terveydenhuollon turvallisuuden erityistarpeet.”

Vastaehdotus 7
Jäsen Rene Hursti teki puheenjohtaja Maija Anttilan kannatamana vastaehdotuksen, jonka mukaan "lautakunnan mielestä Palmian tulisi jatkaa Helsingin kaupungin omana liikelaitoksena ja hylätä laitoksen yhtiöittämistä koskevat suunnitelmat. Palmia on esimerkiksi erittäin merkittävä mm. vajaatyökykyisten ja maahanmuuttajien työllistäjä.

Palmia on myös vuosien myötä saanut liiketoimintaideansa toimimaan ja löytänyt oman paikkansa Helsingin in housen toimijana. vime vuoden ylijäämä oli kolme milj.e, tätä asemaa ei pidä horjuttaa nyt yhtiöittämispäätöksellä."

Vastaehdotus 8
Puheenjohtaja Maija Anttila Maija teki jäsen Anna Vuorjoken kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Laitoshuolto" alla oleva neljäs kappale muutetaan muotoon "Lautakunta korostaa, että vaikka laitoshuollon palvelut eivät ole varsinaista hoidollista ydintoimintaa, niin sosiaali- ja terveydenhuollon laitospalvelujen tuottaminen vaatii sellaista erityisosaamista, mikä on Palmia selvityksessä mainittua siivousta laajempaa toimintaa, siksi kokonaisuutta on arvioitava myös tästä näkökulmasta. Sote-viraston oman laitoshuollon ohella HUS-Desiko liikelaitos tuottaa vastaavia palveluita HUSille. Lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että ennenkuin viraston laitoshuollon tulevaisuudesta päätetään mitään, on katsottava valtakunnallisen sote-ratkaisun suuntaviivat. Sen pohjalta on arvioitava onko järkevää säilyttää laitoshuollon palvelut omassa toiminnassa vai voidaanko ne yhdistää HUS-Desikoon. Lisäksi kappaleen ensimmäinen lause tulisi poistaa."

Vastaehdotus 9
Puheenjohtaja Maija Anttila Maija teki jäsen Anna Vuorjoken kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotukseen kirjataan että "vahtimestaripalvelut tulee säilyttää viraston omana toimintana jatkossakin. Vahtimestarit ovat osaltaan "viraston käyntikortteja", joiden sitouttaminen organisaatiokulttuuriin ja toiminnan päämääriin on tärkeätä. He joutuvat työssään opastamaan ja kuuntelemaan asiakkaita. Siksi on tärkeätä, että he kokevat kuuluvansa organisaatioon ja sen kulttuuriin."

Samalla kappaleesta "Vahtimestaripalvelut" pitää poistaa ensimmäinen virke, missä omia palveluita ei pidetä välttämättöminä.

Äänestys 1
JAA-ehdotus: Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus (= vastaehdotus 4)
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus (= vastaehdotus 5)
JAA: 6, EI: 6, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
EI: Anttila Maija, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus voitti jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotuksen äänin 6 - 6 (puheenjohtajan ääni ratkaisi).

Äänestys 2
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjen vastaehdotus (= vastaehdotus 5)
JAA: 4, EI: 8, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nurmela Tuomas, Tuure Tuomas
EI: Anttila Maija, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Nordström Laura, Tuominen Hannu, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 8 - 4.

Äänestys 3
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Tuomas Tuuren vastaehdotus (=vastaehdotus 3)
JAA: 5, EI: 3, Tyhjiä: 4, Poissa: 1
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nurmela Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Nordström Laura, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
Tyhjiä: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Tuomas Tuuren vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 5 - 3.

Äänestys 4
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus (=vastaehdotus 2)
JAA: 3, EI: 7, Tyhjiä: 2, Poissa: 1
JAA: Anttila Maija, Kajos Miina, Vuorjoki Anna
EI: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
Tyhjiä: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 7 - 3.

Äänestys 5
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus (=vastaehdotus 1)
JAA: 2, EI: 10, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Kajos Miina, Vuorjoki Anna
EI: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Brettschneider Gunvor, Heistaro Sami, Hursti Rene, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 10 - 2.

Äänestys 6
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Puheenjohtaja Maija Anttilan vastaehdotus (=vastaehdotus 8)
JAA: 6, EI: 6, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
EI: Anttila Maija, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Puheenjohtaja Maija Anttilan vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 6 - 6 (puheenjohtajan ääni ratkaisi).

Äänestys 7
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Puheenjohtaja Maija Anttilan vastaehdotus (=vastaehdotus 9)
JAA: 5, EI: 6, Tyhjiä: 1, Poissa: 1
JAA: Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
EI: Anttila Maija, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Asko-Seljavaara Sirpa
Poissa: Malinen Jouko

Puheenjohtaja Maija Anttilan vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 6 - 5.

Äänestys 8
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus (=vastaehdotus 6)
JAA: 7, EI: 5, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Anttila Maija, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 7 - 5.

Äänestys 9
JAA-ehdotus: Esitteljän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Rene Hurstin vastaehdotus (=vastaehdotus 7)
JAA: 6, EI: 4, Tyhjiä: 2, Poissa: 1
JAA: Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
EI: Anttila Maija, Hursti Rene, Kajos Miina, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Brettschneider Gunvor, Vuorinen Markku
Poissa: Malinen Jouko

Jäsen Rene Hurstin vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 6 - 4.

Jäsen Rene Hursti jätti päätöksestä seuraavanlaisen eriävänmielipiteen:

"Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 17.6. 5/sotep sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotukseen kaupunginhallituksen konsernijaostolle Palmia liikelaitoksen toimintatavan muuttamiseksi, esitin vastaehdotuksen, Palmian yhtiöittämistä vastaan. Lautakunta ei äänestänyt vastaehdotukseni puolesta, joten esitän Eriävän mielipiteen."

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

6

Palvelutalojen ruokapalveluhankinta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Hintavertailu

2

Tarjouspyyntö

3

Palvelukuvaus

4

Sopimusluonnos

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

7

Suun terveydenhuollon ostopalvelujen hankinta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Käsittely

Jäsen Anna Vuorjoki teki jäsen Miina Kajoksen kannattamana ehdotuksen, että asia palautetaan valmisteluun siten, että  kilpailutuskriteereistä poistetaan viikoittainen kokonaistuntimäärä ja käytetään päätöksenteon perusteena yksistään hintaa. Jäsen Vuorjoen palautusehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 9 - 2.

Äänestys palautusehdotuksesta
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen palautusehdotus
JAA: 9, EI: 2, Tyhjiä: 1, Poissa: 1
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Heistaro Sami, Hursti Rene, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Kajos Miina, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Brettschneider Gunvor
Poissa: Malinen Jouko

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

2

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

3

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

4

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

5

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

6

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

7

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 6 §)

 

8

Vammaispalvelulain mukaiset vammaisten työ- ja päivätoiminnan suorahankinnat ajalle 1.5.2014 - 30.4.2018 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

 

9

A-klinikkasäätiön Helsingin terveysneuvontapiste Vinkin ostopalvelusopimuksen irtisanominen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Käsittely

Jäsen Miina Kajos teki jäsen Anna Vuorjoen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lautakunta edellyttää, että
- selvitetään kilpailutuksen ohella vaihtoehtoa siirtää Vinkin toiminta kaupungin omaksi toiminnaksi
- mikäli päädytään esittämään kilpailutusta, selvitetään, millä tavoin voidaan turvata toiminnan laadun säilyminen vähintään nykyisellä tasolla.

Jäsen Kajoksen vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 8 - 3.

Äänestys
JAA-ehdotus: Esittelijän ehdotuksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Miina Kajoksen vastaehdotus
JAA: 8, EI: 3, Tyhjiä: 1, Poissa: 1
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Brettschneider Gunvor, Heistaro Sami, Hursti Rene, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas
EI: Kajos Miina, Nordström Laura, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Vuorinen Markku
Poissa: Malinen Jouko

Liitteet

1

Sopimus

 

10

Helsingin Diakonissalaitoksen sopimuksen ”Erityispalvelut HIV-infektion saaneille huumeidenkäyttäjille” irtisanominen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Käsittely

Jäsen Miina Kajos teki jäsen Anna Vuorjoen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lautakunta edellyttää, että
- selvitetään kilpailutuksen ohella vaihtoehtoa siirtää toiminta kaupungin omaksi toiminnaksi
- mikäli päädytään esittämään kilpailutusta, selvitetään, millä tavoin voidaan turvata toiminnan laadun säilyminen vähintään nykyisellä tasolla.

Jäsen Kajoksen vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 8 - 3.

Äänestys
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Miina Kajoksen vastaehdotus
JAA: 8, EI: 4, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Brettschneider Gunvor, Heistaro Sami, Nurmela Tuomas, Tuominen Hannu, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Hursti Rene, Kajos Miina, Nordström Laura, Vuorjoki Anna
Poissa: Malinen Jouko

Liitteet

1

Sopimus

 

11

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Veronika Honkasalon ym. sosiaali- ja terveysviraston toimintaohjetta koskevasta aloitteesta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Vähemmistövaltuutetun lausunto 28.5.2014

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

12

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Niirasen Ruusulankadun asumisyksikköä koskevasta toivomusponnesta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

13

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto valtuutettu Tomi Sevanderin ym. aloitteesta kaupungin omistamien ajoneuvojen käyttöasteen parantamiseksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Sevander Tomi valtuustoaloite

 

14

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Kårkulla samkommun -kuntayhtymän taloussuunnitelmasta vuosille 2015 - 2017 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Lausuntopyyntö Kårkulla samkommun-kuntayhtymän taloussuunnitelmasta vuosille 2015-2017

 

15

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

 

Päätös
Salassa pidettävä
JulkL 24 § 1 mom 25 k.

 

16

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

 

Päätös
Salassa pidettävä
JulkL 24 § 1 mom 25 k.

 

17

Kaupungin viranomaisten päätösten seuraaminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

18

Kaupungin viranomaisten päätösten seuraaminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

Helsingissä 17.06.2014

Jaana Juutilainen-Saari, viestintäpäällikkö

puhelin 310 42240

jaana.juutilainen-saari@hel.fi