I
solepakko
Kimolepakko
Vaivaislepakko
Lampisiippa

isolepakko

 

Isolepakko

Isolepakot liikkuvat meillä yleensä yksittäin.  Isolepakko on varsin yleinen Virossa, mutta jostain syystä se on meillä satunnainen. Isolepakko on lepakoistamme suurin ja muuttaa talveksi Keski-Eurooppaan.

Vuoden 2003 kartoituksessa tavattiin vain yksi isolepakko saalistamassa Pitkäkosken tuntumassa.


Isolepakko. Kuva
© Yrjö Siivonen
 
   
Kimolepakoiden lisääntymiskolonia seinän raossa

Kimolepakoiden lisääntymiskolonia seinän raossa.

Kuva ©
Yrjö Siivonen
 

Kimolepakko

Kimolepakon tunnistaa helposti hopeakärkisistä selkäkarvoista. Äänen perusteella sen voi sekoittaa helposti iso- tai pohjanlepakkoon. Kimolepakkoa voi esiintyä Lappia myöten. Virossa kimolepakkoa ja niiden kolonioita löytyy varsin helposti. Kimolepakko on meillä hyvin harvinainen, muuttava laji.
 


Helsingistä tavattiin vuonna 2003 vain yksi kimolepakko Lauttasaaren luoteispuolelta.


Vaivaislepakko

Vaivaislepakosta on Suomesta vain muutama havainto. Seurasaaresta vaivaislepakkoa on tavattu saalistamassa, ja myös sen sosiaalisia ääniä on kuultu loppukesällä vuosina 2002 ja 2003. Aikaisempia vaivaislepakkohavaintoja on mm. Virolahdelta ja Espoosta.

Vaivaislepakko on muuttava laji. Suomessa saattaa esiintyä myös vaivaislepakkoa pienempää kääpiölepakkoa Pipistrellus pygmaeus, joka muuttaa niin ikään Keski-Eurooppaan talvehtimaan. Kääpiölepakkoa on tavattu meitä lähinnä Ruotsissa Tukholman alueella ja Virossa.


L
ampisiippa

Lampisiippa on vesisiippaa kookkaampi. Lampisiippa on löydetty ensi kertaa talvehtimasta maassamme vuonna 2002. Se on harvinainen koko esiintymisalueellaan. Lampisiippa lentää pitkiä matkoja isompien jokien keskialueilla tai saarien välisissä salmissa. Suomessa laji todennäköisesti viihtyy vain etelärannikon tuntumassa. Se on meillä mahdollisesti itäinen. Sitä tavataan muun muassa Laatokalla ja varsin hyvin myös Virossa. Helsingissä ei ole löytynyt yhtään lampisiippaa.

Suomen lepakkolajit -sivulle
Lepakot harrastuksena